Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg flytte til USA og fortsatt beholde mitt norske statsborgerskap?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei, jente 19 år her. Akkurat nå er jeg lærling i ett av Norges største supply selskap. Jeg jobber derfor offshore på båt. Jobber 4/4 som vil si jeg er 28 dager på sjøen og 28 dager hjemme. Men jeg har også en kjæreste som ikke bor i Norge, men i USA. Siden jeg jobber offshore tenker jeg derfor på å flytte inn med han, men jeg har noen bekymringer om dette: Jeg har ikke tenkt å gi opp mitt norske borgerskap, kan jeg fremdeles bo i USA - skatte til Norge og beholde borgerskapet mitt? Trenger jeg bli en borger i USA for å bo der? Når jeg bestemmer meg for å komme tilbake til Norge, vil jeg fremdeles ha mine norske retter? Kan jeg forandre min norske adresse til en adresse i USA selv om jeg ikke vil gi opp mitt norske pass? Selskapet mitt betaler reise til og fra jobb, kommer det til å bli noe problem med dem hvis jeg forteller dem at jeg skal flytte til USA. Da de blir nøtt å transportere meg fra USA til Norge? (internasjonalt selskap)

Besvart 19.03.2019 20:58
 

Svar
Hei

Vi her på ung.no kan bare svare på spørsmål om norsk rett, og kan derfor ikke svare deg på hva som må til for at du skal få lov til å bosette deg i USA. De reglene følger av amerikansk lovgivning, og jeg vil råde deg til å kontakte den amerikanske ambassaden for svar på slike spørsmål. Helt kort kan jeg legge til at det er mange som bor i USA som ikke er amerikanske borgere, men skal man oppholde seg der en lengre periode er det krav om oppholdstillatelse. 

Vi kan dessverre heller ikke svare på spørsmål om skatt, da det er så mange kompliserte skatteregler. Du kan lese mer om skatt når man flytter til utlandet på skatteetaten.no

Når det gjelder statsborgerskapet ditt, er det slik at du beholder norsk statsborgerskap selv om du flytter til utlandet. 

Flytter du tilbake til Norge vil du ha mange av de samme rettighetene som nordmenn ellers. Det kan likevel være at et lengre opphold i utlandet får betydning for enkelte rettigheter, som trygderettigheter, men det kommer blant annet an på om du har jobbet i og betalt skatt til Norge. Dette er kompliserte regler som vi ikke kan svare deg nærmere på. Du kan lese mer om dette på NAV sine sider

Du må melde flytting til skatteetaten (folkeregisteret) når du skal oppholde deg i utlandet i minst seks måneder. Skatteetaten avgjør om du skal registreres som utvandret i folkeregisteret. 

Vi kan ikke svare på om arbeidsgiveren din vil dekke reise fra USA til jobb. Dette er sikkert regulert av avtaler på jobben din, og du må spørre dem om det. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

norge.no - Veiviseren til offentlige tjenester

Norge.no på mobilen (colourbox.com)

Norge.no er en inngangsport og veiviser til offentlige tjenester på nett.

Les mer

Alt du trenger å vite om visum

visum (www.colourbox.com)

Hvis du skal reise til et land utenfor Europa bør du sjekke om landet krever at du skaffer deg visum. Land med visumplikt vil ikke slippe deg inn uten at dette er i orden. Søk i god tid før du skal reise, noen steder er behandlingstiden for visumsøknader lang.

Les mer

Vil flytte sammen med kjæresten, er jeg klar?

Kjærestepar (colourbox.com)

Ønsker du å flytte sammen med kjæresten eller en venn? Det er visse ting dere bør tenke på først. Les svarene unge som har spurt oss har fått.

Les mer

Zelda om å flytte hjemmefra

Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no

Har du flyttet hjemmefra? Eller har du planer om det? Les mer om når du kan flytte og hva det koster å boung.no/bolig.

Les mer

Selvangivelse og skatteoppgjør

Pengesedler i hånda (colourbox.com)

Hva er en selvangivelse? Må du levere, og hvor mye må du betale i skatt? Få svar på det du lurer på om selvangivelse og skatteoppgjør her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Faglig hjelp/bistand
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om faglig hjelp/bistand