Hopp til hovedinnholdet

Jeg vet ikke hvordan jeg skal åpne meg til foreldrene mine.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg sliter med å snakke om problemene mine med foreldrene mine. Jeg har i det siste gjort det dårlig på skolen, og de tror det er fordi jeg ikke øver nok til prøver og slikt. Grunnen til at jeg gjør det dårlig er på grunn av depressive tanker, som jeg ikke har fortalt de om. Det er dager når vi skal på besøk eller lignende, men jeg ikke orker på grunn av at jeg alltid er ''sliten'' av alt sammen, og vil heller være hjemme og prøve å jobbe med skolearbeid. Med en gang jeg sier det, begynner foreldrene mine å slenge dritt til meg, og sier jeg gjerne kan dø og slikt. Det gjør den psykiske helsa mi verre, men vet ikke hvordan jeg skal åpne meg til foreldrene mine og si det til de.

Besvart 20.03.2019 07:34
 

Svar
Kjære jente 17 år

Du har det vondt og vanskelig, og jeg forstår at du ønsker at de rundt deg skal forstå og støtte deg. 

Det er trist å lese at du ikke opplever å få forståelse og støtte fra foreldrene dine. Du skriver at det er vanskelig å snakke med dem, og at de for eksempel tenker at du ikke øver nok på prøver og sier stygge ting til deg når du forsøker å formidle at du er lei og ikke klarer å dra på besøk. Det tenker jeg er uheldig, og ikke greit for deg. 

Jeg vil oppfordre deg til å forsøke å være tydelig og fortelle om hvor tøft du har det til foreldrene dine. Det er viktig at de nå forstår at du føler deg nedstemt og har det så vanskelig. Husk at du ikke behøver å si alt til dem, men noe må du si. Jeg ber deg om å være åpen, tydelig og kom med detaljer på hvordan du føler deg inni deg. Be også om støtte og hjelp, og si hva du trenger nå. 

Du kan også oppsøke helsesykepleier eller gå til Helsestasjon for ungdom. De kan tilby støttesamtaler over tid og der kan du få hjelp til hvordan du kan få det bedre med deg selv. Helsesykepleier og Helsestasjon for ungdom kan også hjelpe deg med hvordan du skal snakke med foreldrene dine og få de mer koblet på, så de forstår alvoret. 

Det kan også være lurt å ta en prat med læreren din, og formidle at du har en vanskelig tid nå og sammen kan dere se på hva som kan justeres slik at du kan føle mestring på skolen. Skolen vil at du skal lære og gjøre ditt beste, så de vil tilrettelegge til deg når de først får vite hvordan det står til med deg.

Husk at du alltid kan ringe Alarmtelefon for barn og unge på tlf. 116 111 og bruke chattetjenestene www.korspaahalsen.no og www.soschat.no. De er der for deg!

Jeg har lagt ved flere artikler og ber deg om.å lese de og følge rådene som gis der. 

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker (colourbox.com)

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan du tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Her er tipsene du trenger.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser