Hopp til hovedinnholdet

Har jeg krav på lønn for et obligatorisk møte?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei. Lurer på om arbeidsgiver har låv og kalle inn til obligatorisk møte uten betaling? Dette blir alltid tatt rett etter arbeidstid (8 timers arbeidsdag) og møtene er ofte fra 1-3 timer. Arbeidsgiver sier vi ikke har krav på betaling men at di dekker mat. Hva har vi krav på? Vanlig lønn videre? Overtidsbetaling? Eller er dette vanlig?

Besvart 22.03.2019 11:01
 

Svar
Hei

 

Er det obligatorisk å delta på et møte, da regnes møtet som arbeidstid. Om denne arbeidstiden skal være lønnet eller ikke, kommer an på to ting:

 • Om du jobber i bransje med lovbestemt minstelønn.
  Jobber du i en bransje med lovbestemt minstelønn, er det ikke lovlig å ha ulønnet arbeidstid. Du finner en oversikt over hvilke 9 bransjer som har minstelønn på vår temaside om minstelønn.

  Jobber du på grunn av møtet mer enn 9 timer denne dagen, eller mer enn 40 timer den uka, har du krav på et overtidstillegg på 40%.
 • Hva din arbeidsavtale sier om lønn.
  Hvis du ikke jobber i en bransje med minstelønn, er det din arbeidsavtale som avgjør om du har krav på lønn for obligatoriske møter. Står det eksplisitt i din arbeidsavtale at deler av din arbeidstid, herunder deltakelse på møter, er ulønnede, så har du ikke krav på lønn.
  Står det ikke noe i din arbeidsavtale om at obligatoriske møter er ulønnede, så vil du kunne argumentere med at du forventer å få lønn som avtalt for denne delen av din arbeidstid på lik linje som resten av din arbeidstid.

  Uavhengig av om du får lønn for den delen av din arbeidstid du bruker på møter, vil du alltid ha krav på overtidstillegg hvis du jobber mer enn 9 timer/dagen eller 40 timer/uken.


Relevante lenker:

Arbeidsmiljøloven:www.arbeidstilsynet.no/regelverk/lover/arbeidsmiljoloven/

Vår temaside om minstelønn: www.arbeidstilsynet.no/arbeidsforhold/lonn/minstelonn/

Vår temaside om overtid: www.arbeidstilsynet.no/arbeidsforhold/arbeidstid/overtid/Med hilsen svartjenesten i Arbeidstilsynet i samarbeid med ung.no

(Vær oppmerksom på at vårt svar i denne tjenesten kun er veiledende kortinformasjon. Har du flere spørsmål om arbeid kan du også ringe Arbeidstilsynet på tlf: 73 19 97 00)

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette må du vite om lønn og feriepenger

Pengesedler, 200-lapper (Foto: Colourbox.com)

Aldri hørt om tariff, feriepenger eller lønnsslipp? Da bør du lese dette.

Les mer

Zelda om jobb og lønn

Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no

Misfornøyd med det du tjener? Les mer om hva du har krav på i lønn og andre rettigheter på emnet "Arbeid".

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lønn
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lønn