Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil bo alene for det er vanskelig å bo med pappa eller mamma

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har skilte foreldre og har hatt det i snart ti år nå. Hos pappa bor jeg med ham, stemoren min og lillesøster på 15 måneder, mens hos mamma bor vi to alene. I det siste har jeg følt meg veldig uvelkommen hjemme hos pappa. Eller, jeg har aldri kommet helt overens med stemoren min, men jeg føler det har vært ekstra ille i det siste. Hun er alltid sur på meg, og noen ganger er hun frekk mot meg, og selv om pappa hører det, ignorerer han det. Jeg og stemoren min har begge gjort samme tabbe en gang: å glemme å hilse, men det var kun jeg som fikk kjeft for det, enda jeg glemte det og hun ignorerte meg med vilje. Jeg føler at jeg blir urettferdig behandlet, men likevel tør jeg ikke å snakke med pappa om det. Jeg tenkte en stund at jeg bare ville flytte inn hos mamma og bare kutte pappa og de ut av livet mitt, men jeg holder ikke ut lenge med bare mamma heller. Jeg vil bo alene, men er fremdeles for ung til å jobbe og klare meg selv. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre!

Besvart 29.03.2019 15:23
 

Svar
Hei


Så fint at du tar kontakt med oss i Ung.no når du opplever noe som er vanskelig :-)


Det høres ikke greit ut å ha det slik du beskriver det. Man kan fort bli lei seg og skuffet når man opplever at stemor alltid er sur og at pappa ignorerer det. Det er likevel superviktig at pappa får vite hvordan dette er for DEG. Du skriver at du ikke riktig tør å fortelle det til pappaen din.Hvordan tror du en samtale med han kunne bli? Når det er grei stemning i familien, kan du begynne med å si at du trenger å snakke med han. Få til en avtale om tidspunkt der dere kan snakke uforstyrret. Når dere så begynner samtalen, kan du starte med å fortelle hva du føler rundt disse tingene som du forteller om her, om hva det gjør med deg, at du både blir trist og lei deg, og har det vanskelig. Forhåpentligvis vil han forstå hvordan du har det. Dette kan bli starten på en forbedring av situasjonen?!?

Hvis det likevel er vanskelig; kan mammaen din hjelpe deg med dette? Eller kan du kanskje skrive et brev eller melding til pappaen din der du forklarer hva du tenker og føler?

Noen ganger kan det være godt å få hjelp til å fortelle andre hvordan en har det inni seg. Du kan få hjelp fra helsesykepleier (helsesøster) på skolen, eller på helsestasjonen. Sammen kan dere finne ut hva som kan være nyttig i akkurat din situasjon. Kanskje hun kan kontakte din far eller dere kan ha et felles møte?

Du skriver at du har lyst til å bo for deg selv. Det kan jeg godt forstå. Når man har det vanskelig og føler at de rundt en ikke stiller opp slik en ønsker, kan man noen ganger bare ha lyst til å stikke av og være alene. Likevel er det slik at du ennå er for ung til å bo alene. 

Jeg legger ved linker til noen artikler som kan være interessante for deg.

Jeg håper det ordner seg for deg slik at du kan få det litt bedre i livet ditt! Lykke til, da!!!

 

Med stor hilsen familieterapeuten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie