Hopp til hovedinnholdet

Jente 13 år! Mamma klarer ikke å ta seg av meg. Hva skal jeg gjøre?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er lei av mamma. Jeg orker hu bare ikke. Hun gidder ikke å gjøre noe. Jeg føler at hun ikke klarer og ta seg av meg. Jeg føler at livet er dritt. Hun er ikke utdanna ellerno, og jeg blir litt flau når alle vennene mine har utdanna foreldre. Jeg må alltid hjelpe hu med ting. Som å minne hu på og lage middag, gå ut med søpla og mye annet. Jeg tror ikke hun var klar til å få barn! Jeg har ikke no far, og det suger jeg savner han hver dag. Hver dag sitter jeg inne på rommet mitt og gråter. Hva skal jeg gjøre? Jeg vil ikke kjefte på hu, jeg vil på en måte ha respekt. Men hvis jeg snakker vanlig så tar hun det ikke seriøst. Hun sier bare at hun skal gjøre det, men gjør det aldri! Hjelp

Besvart 31.03.2019 14:37
 

Svar
Hei jente 13 år!

Det er ikke greit slik du har det med moren din. 

Du virker som en klok jente, som har forstått mye og som sitter med altfor stort ansvar i livet ditt. 

Slik du beskriver forholdet mellom deg og moren din, ser det ut til at det er du som er den som tar deg av henne og ikke motsatt.

Du beskriver at du må minne henne på å lage middag og gå ut med søpla og du opplever at hun ikke i stand til å gjøre ting hun sier hun skal gjøre. 

Det er helt naturlig at du blir lei av moren din, og at du blir flau av henne, slik du beskriver henne. 

Du tenker at moren din ikke var klar for å få barn da hun fikk deg. Det er mye som tyder på at du har du rett i det. Kanskje er ikke moren din frisk?

Det er foreldrene som skal være de voksne og som tar ansvar for barna, ved å vise kjærlighet og omsorg, sette grenser og gi støtte og veiledning i oppveksten. Barn og unge trenger at voksen beskytter dem og lærer dem om livet, slik at de føler trygghet og støtte når de trenger det. Det er mye av dette du må kjenne at du savner.

Det er ikke riktig at du skal ha et slikt ansvar. Det er helt naturlig at du blir lei deg og gråter på rommet ditt og kjenner på at du savner den faren du ikke har.

Noen voksne fagpersoner må hjelpe deg å vurdere omsorgssituasjonen din og gi deg god hjelp. Alle barn har krav på å ha en trygg og god oppvekst. 

Jeg anbefaler deg å gå til helsesykepleier (helsesøster) på skolen. Hun er vant til å hjelpe barn og unge som har det vanskelig i livet sitt. Vis henne det du har skrevet til oss, og med svaret vårt, så trenger du ikke forklare så mye. Ikke vent med det, du trenger å få snakket med noen voksne som kan hjelpe deg.

Jeg legger ved noen artikler som jeg også anbefaler deg å lese.

Jeg håper svaret mitt blir til hjelp for deg.

Ønsker deg alt godt og lykke til

 

 

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie