Hopp til hovedinnholdet

Jeg har det vanskelig både hjemme og på skolen.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 13. Jeg har det vanskelig både hjemme og på skolen. Når jeg er hjemme så pleier foreldrene mine og krangle og skrike til hverandre hele tiden. Det pleier som oftest med og starte med at jeg stiller et spørsmål om noen så har begge av dem en mening i saken, men meningene er alltid forskjellige så det ender med en stor krangel. Jeg pleier bare og trekke meg unna ned på rommet mitt hvergang de har startet en krangel, jeg kan høre dem helt oppen ifra at de skriker til hverandre. Jeg føler at alt er min skyld, og jeg har ikke lyst til at de skal begynne og slå hverandre eller at de skal bli skilt. Jeg har ingen venner nå fortiden heller, fordi alle de så kalte "vennene" viste seg og være noen falske. Og jeg har prøvd og si noe til lærerne mine men de gjør egentlig ingenting. Jeg er også redd for og dusje fordi jeg tror de er kamrar der, fordi jeg stoler ikke på noe, og kranglingen til mamma og pappa har blitt være. Hjelp meg plz....

Besvart 04.04.2019 10:21
 

Svar
Hei jente 13 år

Jeg forstår at du har det vanskelig for tiden, og at det er slitsomt med mye krangling hjemme.

Kan du ta initiativet til en prat med din mor og far? Fortell hvordan du opplever det hjemme, og hva du skulle ønske kunne bli annerledes? Forsøk å finne et tidspunkt der dere har god tid og det ikke er krangling eller dårlig stemning. Fortell foreldrene dine hvilke følelser du får av all kranglingen, og at du har det vanskelig å bli lei deg.

Hvis du synes det er vanskelig å snakke med dine foreldre kan du skrive et brev til dem, eller vise de dette du har skrevet til ung.no.

Hvis dette ikke hjelper vil jeg anbefale deg å snakke med helsesykepleier på skolen. Hun kan også hjelpe deg med å snakke med kontaktlæreren din for å fortelle hvordan du har det på skolen. Skolen er faktisk pliktig til at du skal trives og ha det bra på skolen.

Hopp ut i det og fortell hvoedan du har det. Det er hjelp å få, men da må du tørre å fortelle hvordan du har det.

Når det gjelder å dusje, så kan jeg garantere at det IKKE finnes kameraer i noen dusjer eller garderober! Det er helt forbudt å overvåke noen i Norge, og da kan dette anmeldes til politiet og personen bli straffet for det.

Håper at du har fått hjelp til å gå videre, og jeg ønsker deg masse lykke til videre.

Nedenfor kan du lese flere artikler som kan være gode for deg.


Vennlig hilsen Helsesykepleier, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør du når du kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg eller prøver du å ta kontakt selv? Les hva ungdommen mener her:

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Jente ringer (foto: 116111.no)

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Ekte vs falske venner

Guttegjeng (colourbox.com)

Har du opplevd å bli sviktet av en venn? Eller har du opplevd å bli kjent med en person du følte du hadde god kontakt med, men som viste seg egentlig å være en falsk venn? Kjenner du en person du oppriktig kan kalle en ekte venn?

av Skage, ungdomsjournalist

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie