Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta årsstudium i psykologi og komme inn på profesjon?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. Påbygg vg3 nå. Jeg har søkt sykepleien til høsten. Men kommer nok ikke inn pga 2 i matte, mest sannsynlig. Jeg har derfor en plan b, psykologistudie. Har ca 46 studiepoeng (snitt), ikke nok. Men er det slik at hvis jeg tar årsstudium psykologi i Bergen ett år, konkurrerer jeg da med karakterene fra årsstudiumet når jeg søker projesjonsstudie psykologi?(6år). Har hørt dette, og vurderer derfor å flytte til Bergen til høsten. Noe som er helt nytt for meg. Hvordan/hvor søker jeg boplass? Bor og er fra Trondheim. Går d an å studere ett år i Bergen også komme inn på skolen i Trondheim på profesjonsstudie psykologi etterpå? Ser ikke vits i å ta opp matte nå, får ikke til mer enn 2, så det får jeg evt gjøre senere. Er psykologistudiene på engelsk i Norge?? Og hvordan er det med rekkefølge på søknaden på samorda? Håper på fprt svar. Er det normalt å grue seg litt til å flytte til en ny by? Kjenner ingen. Takk for svar

Besvart 05.04.2019 16:41
 

Svar
Hei

Skjønner godt at du lurer, og du har mange gode spørsmål! Det virker som du er i en ordentlig prosess med å finne ut veien videre :)

Vi har litt dårlige nyheter, fordi det er ikke lenger mulig å søke seg inn på profesjonsstudiet ved å ta årsstudiumet først i tre av de fire lærestedene vi har som tilbyr profesjonsutdanningen i psykologi i Norge.

Både i Oslo, Bergen og Trondheim kan du kun søke deg inn på profesjonsstudiet gjennom Samordna Opptak, og karakterene dine fra videregående. Profesjonsstudiet i Tromsø er den eneste utdanningen som per i dag tar inn søkere etter årsstudium i psykologi. Men også her skal det endres, fra om med høsten 2020 begynner også de å ta inn søkere gjennom Samordna Opptak. 

For å komme inn på den 6-årige utdanningen i Tromsø, trenger du per i dag et årsstudium i psykologi, og hvis du tar dette årsstudiumet i Bergen, så vil det kvalifisere deg til å søke. Karakterene dine fra dette årsstudiumet vil være avgjørende for om du kommer inn. Vi kan ikke spå akkurat hvordan dette er nå og i Tromsø, men tradisjonelt på de andre universitetene som hadde denne ordningen, måtte man ha fått A (beste karakter) i alle fag for å komme inn på profejsonsstudiet. 

Så vi er usikre på om du vil rekke dette. Du måtte i så fall ha kommet inn på årrstudiet i Bergen nå til høsten, og søkt profesjonsstudiet i Tromsø før 15. april 2020 (Men du har da ikke fullført årsstudiet ditt ennå - her må du kontakte Universitetet i Tromsø og høre om det er mulig å søke da likevel - vi tror ikke det, men det er verdt å høre). 

Skulle du kommet inn i Tromsø, er det heller ingen garantier for at du kan bytte til et annet profesjonsstudie i landet. Dette må du rett og slett kontakte de fire lærestedene som tilbyr profesjonsutdanning om, og spørre om dette er en realistisk mulighet. 

Så hvis du studerer årsstudium i Bergen, er det kun ett profesjonsstudie du kan komme inn på i dag, og det er i Tromsø. Men du vil ha problemer med å rekke det, siden de legger om ordningen i 2020. Og skulle du ha kommet inn, så kan det være vanskelig å bytte til et annet studie i landet. 

Så, med andre ord kan det oppstå en del utfordringer med denne planen, og det er nok en mye sikrere vei å belage seg på å komme inn på profesjonsstudiet gjennom karakterene dine i Samordna Opptak, ved å f.eks forsøke å ta opp fag som privatist og forbedre karakterer.

Men det betyr ikke at det ikke ville vært nyttig og interessant å ta et årsstudium i Bergen likevel! Selv om det ikke er en god vei til å gå profejsonsstudiet, er det en vei til å søke seg inn på bachelorgrad i psykologi, og et år som kan være interessant og komme godt med uansett. 

Det kan jo være at denne informasjonen gjør noe med planen din. Vi anbefaler deg veldig å kontakte studieveileder ved lærestedene som tilbyr psykolog, og rådføre deg med dem. De vet enda bedre enn oss hvilke muligheter du har, og kan svare enda bedre. 

Så vidt vi vet er profesjonsstudiet i psykolog på norsk, men med delvis engelsk pensum. Men at du svarer på eksamener og har undervisning på norsk. Men spør gjerne studieveileder om dette også. 

Rekkefølgen på søknaden din i Samordna Opptak er viktig, for dersom du får tilbud på det øverste ønsket ditt, faller de andre lavere ønskene dine bort. Så hvis du setter en utdanning du egentlig ikke er interessert i øverst, og får plass, så vurderes du ikke lenger i de utdanningene du setter under. Les mer her på Samordna Opptak.

 

Vi legger ved noen artikler under dette svaret om å finne boplass og flytte til en ny by - der har vi en del tips og tanker :)

Dette ble et langt svar, og nyheten er kanskje ikke den beste, for det er ikke lenger lett å ta et årsstudium i psykologi og komme inn på profesjonsstudiet etterpå. 

Vi håper likevel at du prater med studieveileder hos lærestedene (du finner kontaktinformasjon på sidene om profesjonsutdanning hos lærestedene), og drøfter med dem. Da får du godt svar og tanker til veien videre. 

Lykke til,  og spør oss gjerne igjen :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer

Flyttet hjemmefra - hjemlengsel?

GHutt ser lei seg ut (colourbox.com)

Flytte langt hjemmefra for å studere for første gang? Da er det fort gjort å føle seg litt alene. Få tips om hva du kan gjøre med følelsene her.

Les mer

Vil du bli psykolog?

Bli psykolog? (colourbox.com)

Mange drømmer om å bli psykolog og jobbe med mennesker. Men for å komme inn må du jobbe hardt.

Les mer

Fem tips til den første tiden på ny skole

Elever i en gang på en skole (colourbox.com)

Mange kjenner på sommerfugler i magen når de skal begynne på ny skole. Her er noen tips slik at du kan finne deg til rette i et nytt miljø.

Skrevet av ungdomsredaksjonen

Les mer

Dette må du vite om leiekontrakten din

Nøkler i døra (colourbox.com)

Kan du skrive leiekontrakt når du er under 18 år? Kan utleier øke husleien når som helst? Her får du svar på noen av de vanligste spørsmålene om å leie bolig.

Les mer

Derfor bør du søke studentbolig

Studentbolig på Ås (Foto: NMBU/Benjamin A. Ward)

Som leietaker i en studentbolig tar studentsamskipnaden ansvar for huset i sin helhet, og du kan fokusere på deg selv og studiene. Det er stor rift om studenthyblene hvert år, så søk i god tid.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning