Hopp til hovedinnholdet

Psykiske problemer sprer seg til hele familien. Hva skal vi gjøre?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Psykisk syk bror, nå har det spredd seg til hele familien. For rundt 3-4 år siden begynte min nå 12 år gamle lillebror å nekte å dra på skolen.Foreldre og lærere trodde dette var pga. mobbing av en medelev i klassen og gjorde minimalt for å løse dette problemet.Etter hvert som årene gikk ble det bare mer og mer vanlig at han skulket skolen og fikk tilslutt, etter mange møter, psykolog.Etter 6 mnd. konkluderte psykologen med at broren min har svarte tanker.Problemet med dette var at etter psykologen fant ut dette har han ikke fått noe mer hjelp og det er heller ikke mulig å fikse noen hjelp til ham selv om han har blitt dårligere.Mamma og pappa er skilt og vi bor annenhver uke til hver av de.Foreldrene mine er så skambelagte av broren min og har ikke snakket med meg om temaet i det hele tatt.Begge mine foreldre sliter psykisk pga broren min og har i alt dette styret glemt meg.Jeg føler ikke at jeg kan snakke med noen om mine problemer fordi alle andre har det så mye verre. What to do?

Besvart 03.04.2019 14:18
 

Svar
Hei jente 16 år!

Det har vært så mye styr rundt din bror at dine foreldre har glemt deg. Ja, det er nok en følelse som har kommet gradvis og som nå plager deg, vil jeg tro. Ikke underlig forresten, siden dine foreldre også strever med sine tanker og følelser. Dette er kjent fra andre familier med den type belastninger. Når en i familien har det tøft, så går det ut over de andre også.

Din bror har rett på hjelp på BUP. (Se informasjon i artikkel under her) Det er fastlegen som må henvise han. Jeg tror også det kunne være en god plan at dere alle fire kommer til samtale. Det finnes ulike former for familieveiledning i kommunen der du bor. Helsesykepleier på skolen vil gi råd om hva som passer for dere. Vis henne gjerne det du har skrevet her og spør om råd.

Er det noen i familien, ei bestemor, ei tante eller ei venninne du kan ta kontakt med? Du må ikke å bli glemt. Du er verdifull og fortjener at noen vil høre på deg og bry seg om at du har det bra.

Hilsen familieterapeuten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når du er pårørende til en som er syk

Trist jente (colourbox.com)

Noen ganger kan foreldre være syke i kort eller lang tid. Andre ganger er det søsken som er syke. Da er du pårørende til den som er syk. Det kan være utfordrende, men det er støtte å få - også hvis foreldre ruser seg eller har psykiske helseproblemer.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Enkle råd når livet er vanskelig

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Hverdagen går opp og ned for de fleste. Den består av både gode og vonde opplevelser som får deg til å føle deg bra eller mindre bra. Hvis du føler deg nedfor, mislykket, redd, sint eller har andre negative følelser som dominerer over tid, er det viktig å huske på at det er mulig å snu dette.

Les mer

- Faren min sliter skikkelig med psyken, det er ikke lett

Trist (colourbox.com)

Jeg lurer på hvordan jeg kan gjøre noe med det? Er det noen jeg kan snakke med eller kan han få hjelp av noen? Jeg klikker snart.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie