Hopp til hovedinnholdet

Familien krangler hele tiden

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er jente på 14 år snart 15. Jeg har store problemer med familie anngående krangling hele tiden, i d siste har jeg begynt å føle meg litt utrygg med å bo hjemme. Ville helst ha sovet hos en venn men det får jeg ikke lov til. Er det noe jeg kan gjøre eller noen jeg kan snakke med?

Besvart 25.04.2019 13:40
 

Svar
Hei

Jeg skjønner at det ikke er gøy å være i en familie der det hele tiden er krangling. Hvis du i tillegg begynner å kjenne deg utrygg er det helt riktig av deg å si ifra til noen. Jeg blir opptatt av hva det er som gjør deg utrygg! Er det noe mamma eller pappa sier eller gjør? Selv om det selvsagt er vanlig å krangle i familier skal man huske på at det faktisk er en hel del ting som ikke er lov at voksne gjør mot barn, altså ulike former for vold. Nå vet ikke jeg om du blir utsatt for noe av dette men jeg har lyst til å gi deg noen eksempler så kan du se om du kjenner deg igjen:

Det finnes mange former for vold. For eksempel fysisk vold: slag, sparking, dytting, klyping, lugging, biting, holde hard fast, stenge inne, og lignende. Og psykisk vold: trusler, truende kroppsspråk, gjentatt sårende kritikk, ignorere, ydmyke, latterliggjøre, forhøre og kontrollere, eller ødelegge andres ting. 

Oppsummert kan man si at hvis foreldrene dine gjør noe som skremmer deg, skader deg eller krenker deg så du begynner å måtte endre oppførselen din fordi du er utrygg - da er det IKKE OK lenger. 

Du spør hva du kan gjøre eller om det finnes noen å snakke med. Ja, det gjør det! Jeg syns du skal få hjelp av en annen voksen som du kan stole på, til å snakke om det som skjer hjemme. En som kan hjelpe deg til å håndtere situasjonen. En slik person kan være helsesøster på skolen din. Hun har taushetsplikt og hun er opptatt av å ivareta barn og unges beste. Hun er vant til å snakke med barn om konflikter hjemme og hun kan evt invitere foreldrene dine til en prat sammen med deg om du ønsker det. Det kan være vanskelig å si ifra på egenhånd men med litt hjelp kan det bli bedre dersom man tør å si at man ikke har det bra. Det er jo ikke sikkert foreldrene dine skjønner hvor ille det er for deg at det er så mye krangling hjemme. 

Hva tror du, kunne dette være et OK sted å begynne? Man må prate med noen når ting er vanskelig, det blir bare verre om man bærer på alt inni seg. Ingen skal behøve å føle seg utrygg i sitt eget hjem! 

Jeg legger ved noen artikler under svaret mitt som viser deg flere andre steder du også kan ta kontakt for å få noen å prate med om dette. Jeg håper dette var til hjelp, og jeg håper det vil bli en positiv erfaring for deg dersom du tar mot til deg og tør å si ifra til noen om det du opplever hjemme. Lykke til!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Jente ringer (foto: 116111.no)

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie