Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg slutte å tenke på at jeg kan ha arvet en sykdom?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg er redd for at jeg har arvet en sykdom i hoftene . Jeg vet ikke hva det heter men det går bare an å fikse det innom vi er 18 uker. Mamma sliter veldig og har vondt.. jeg vill ikke at det samme skal kje med meg.. Jeg har arvet ADHD av pappa og føler at det før det verre... når jeg tenker på det begynner jeg nesten å gråte jeg synes synd på mamma og vill ikke ha det selv... Skal ta rønken snart for å finne ut av det...Har dere noen råd om hvordan jeg kan roe meg å slutte å tenke på det(det er det eneste jeg tenker på)

Besvart 26.04.2019 10:18
 

Svar
Hei jente 13 år! 

Det er vondt å være bekymret, samtidig vet jeg at du kan få det bedre. 

  • Det vil hjelpe deg å snakke med mamma, pappa eller en annen voksen om hvordan du har det. Fortell at du er bekymret og at du er redd for denne sykdommen, spør om du kan få litt mer info om sykdommen. Da slipper du å bære dette inni deg og foreldrene dine kan forstå deg. Fortell også at du tenker mye på hvordan mamma har det. 
  • Du kan også snakke med helsesykepleier på skolen. Noen synes det er lettere å snakke med noen som ikke er i familie. Her kan du få informasjon om sykdommen moren din har og samtidig kan du få hjelp til å snakke om det som bekymrer deg. 
  • Når du opplever at de vonde tankene kommer og "overtar" tankene dine kan du forsøke å si til deg selv "nå er de vonde tankene her som gjør meg lei meg" eller "jeg bestemmer over mine tanker". Når vi blir bevisst tankene våre er det lettere å gjøre noe med de. Da kan du bytte ut tankene med noen gode tanker, kanskje er det noe du gleder deg til som du kan tenke på?
  • Det hjelper også å gjøre noe du liker, eller som får deg i godt humør. Er det noe du kan gjøre med vennene eller foreldrene dine som er hyggelig? 

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Redd for å være syk? - om bekymring for sykdom, helseangst og hypokondri

Nervøs jente (colourbox.com)

Kan jeg ha en alvorlig sykdom? Det er ikke uvanlig å merke slike tanker, men for noen kan tankene ta mye tid og krefter. Sterke og overdrevne bekymringer for sykdom kan føre til det man kaller hypokondri eller helseangst.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse