Hopp til hovedinnholdet

Har lyst til å flytte fra faren til moren min, men hvordan si det?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg har sykt lyst å flytte fra faren min til moren min. Men vet ikke helt hvordan jeg skal si det:/ sist gang jeg nevnte det ble faren min både sur, skuffet å oppgitt... han går ofte på samvittigheten min og jeg vet ikke hvordan jeg skal gjøre det.

Besvart 29.04.2019 10:08
 

Svar
Hei du!

Du er i samme situasjon som mange ungdommer jeg treffer i jobben min på familievernkontoret. Som du sikkert vet, så har du rette til selv å bestemme hvor du vil bo hvis ikke det er veldig gode grunner for at du skal bo hos den ene forelderen. Med gode grunner, så mener jeg for eksempel rus, psykiatri eller andre ting som gjør at den ene forelderen ikke kan ta ansvar for deg.

Likevel kan jeg godt forstå at dette kan være vanskelig å få til. Du skriver at sist du nevnte dette for faren din, så ble han sur, skuffet og oppgitt - og du fikk dårlig samvittighet. Det skjønner jeg at du får. Likevel har jeg lyst til å si til deg at du ikke trenger ha dårlig samvittighet for om du tar valg som er til det beste for deg. Du kommer sikkert til å ha kontakt med faren din likevel? Han er den voksne, og må tåle dette selv om han har lov til å bli lei seg.

Har du snakket med moren din om dette? Hvis der er sånn at hun støtter deg og er enig med deg, så kan kanskje hun hjelpe deg å snakke med pappa? Hun kan bestille time på nærmeste familievernkontor hvis det er vanskelig for henne å snakke med faren din alene. Der kan du også få komme og si din mening.

Du kan også snakke med helsesykepleier eller sosiallærer på skolen for å få hjelp og råd i denne situasjonen.

Lykke til!

Vennlig hilsen familieterapeuten :)

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Hva kan du bestemme selv?

Jente som lurer på noe (colourbox.dk)

Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra du har fylt 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen. I noen tilfeller kan du bestemme selv allerede fra 12 år.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra