Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene til kjæresten min er strenge

Annet 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er bekymret for kjæresten min of vet ikke hva jeg skal gjøre. Ut fra hva jeg ser og hører blir jeg urolig. Foreldrene hennes er aggressive. Hvis kjæresten min ikke responderer øyeblikkelig blir foreldrene ubehagelig høylytte, også når jeg er på besøk. Videre tvinger de henne til å gå til psykolog, selv om hverken jeg eller henne ser god grunn for det. Foreldrene hennes tvinger henne til å være med en person og sier det er vennen hennes, men hun selv gir utrykk for at det ikke er en nær venn, og hun mistrives med dette. Foreldrene hennes mener vi er et dårlig par og sier vi bør slå opp. De blir sinte hvis hun ikke vil bli oppdratt (barneoppdragelse) slik de vil. Jeg ble selv nesten politi anmeldt for ordensforstyrrelse/nabo støy, bare for å lære henne buekorps slager marsjer, da hun nylig har begynt i et buekorps. Kjæresten min er redd for å si ifra om ting og jeg vet ikke hvor mye jeg skulle ha sagt... vi har vært sammen i 1 år snart. Hun er 16. Hjelp.

Besvart 06.05.2019 11:05
 

Svar
Hei

Så fint at du forsøker å hjelpe kjæresten din, når hun ikke har det bra med foreldrene sine. Det høres ut som at de kontrollerer henne svært mye, ut ifra det du forteller. Det må være vondt å være vitne til at hun blir utsatt for så mye sinne og aggressivitet. Det høres heller ikke bra ut at dette også går ut over deg. Hvis man blir møtt slik du forteller om her er det ikke rart at man blir redd for å si ifra om ting. Man blir på en måte truet til å la være å stå opp for seg selv. Dette er ikke en god utvikling i forholdet mellom foreldre og barn. Det er hva vi kan kalle latent vold:

Latent vold er noe som "ligger i lufta". Trusler fra foreldrene hennes fører til at hun vet at risikoen for mer sinne, og kanskje eventuelt utøvelse av vold/kontroll/kjeft er tilstede. Dette gjør at hun blir ekstra redd for at noe skal skje, slik at hun går på tå og hev, kanskje er forsiktig, og tilpasser hva hun gjør og ikke gjør. Det kan gi en utrygg og skremmende stemning, som kalles latent vold. Kjenner du deg igjen i noe av dette, eller tror du hun vil kjenne seg igjen?

Jeg forstår at det ikke er så lett for deg å skulle hjelpe. Det er bra du ikke gir opp.

Når hun er 16 år, vil det alltid veie tungt hva hun mener og vil, så ved å snakke med noen vil hun kunne få hjelp til å få det bedre og til å finne gode løsninger for seg selv på alle måter. Kanskje vil det å snakke med noen gjøre at foreldrene hennes kan få veiledning og hjelp til å være mer støttende ovenfor henne, og mindre aggressive.

Du forteller at kjæresten din går til psykolog. Er situasjonen hjemme noe hun kan drøfte med psykologen sin kanskje? Og så kan psykologen snakke med foreldrene hennes? Det kan hende du får lov til å bli med henne på en samtale slik at dere kan legge frem saken sammen. 

Eller du kan tilby henne å bli med til helsesykepleier på skolen. Helsesykepleier er vant til å hjelpe ungdommer som strever med foreldrene sine og som har det vanskelig i livet sitt. Helsesykepleier har taushetsplikt og vil kunne være til god hjelp. Om kjæresten din ikke vil være med, kan du likevel ta en prat med helsesykepleier på hennes vegne. Du kan drøfte din bekymring, slik at du ikke blir gående alene med bekymringen.

Jeg legger også ved et par artikler jeg anbefaler deg å lese.

Håper svaret mitt kan hjelpe deg og ønsker deg lykke til.


Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

10 tips for et godt forhold

Kjærestepar (colourbox.com)

Noe av det hyggeligste i verden er å ha kjæreste, men det er ikke alltid lett. Mange tror kanskje at det å få en kjæreste er den mest krevende delen, men å opprettholde et forhold kan være like utfordrende. Så hvordan gjøre det?

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vennskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vennskap