Hopp til hovedinnholdet

Jeg får ikke lov til å gå med shorts fordi jeg er jente!

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Familien min er muslim, men jeg vil ikke være det. Islam er noe dritt og jeg orker bare ikke. Nå begynner det å bli sommer, får jeg lov til å bruke shorts? Nei. Får jeg lov til å bruke skjørt? Nei. Hva må jeg gå med? Nemlig bukse og genser. Hvorfor? Nei, fordi det bare er sånn. Liksom, foreldrene mine har ingen ordentlig svar! Jeg orker ikke mer. Jeg hsr prøvd å snakke med dem, men de skjønner jo ingen dritt. Liksom, vi bor i Norge, ikke hjemlandet deres. De kan jo like så godt bare flytte tilbake til hjemlandet dems. Jeg er 13 og går i 7. Klasse og får søren meg ikke lov til å gå med shorts. Altså, hvorfor skal de være så strenge? Jeg kan så vidt gå med t-skjorte!! I dag skulle jeg gå med shorts og t-shorte, men nei, for der sto pappa og fikk helt raseanfall «Gå å skift nå med engang ellers er du ikke datteren min!» ropte han til meg. Brødrene mine får gå med shorts, men ikke meg. Pappa får gå med shorts, men ikke meg. Bare fordi jeg er jente så får jeg ikke gå med shorts. Hjelp.

Besvart 05.05.2019 15:41
 

Svar
Hei og takk for at du skriver til ung.no!
 
Det er så leit å høre at du har det så vanskelig! Du har full rett til å være kjempesint for det at du har andre regler enn brødrene dine. Det du forteller at du opplever heter negativ sosial kontroll og det er ikke lovlig i Norge. Negativ sosial kontroll er når foreldre er så strenge at de kontrollerer barna sine alt for mye, og når jenters rettigheter ikke respekteres slik du forteller at du har det. 
 
Du har religionsfrihet, og det betyr at du selv kan velge om du vil tro på noe og hva du eventuelt vil tro på. Det er mulig å være muslim og jente og kle deg som du vil, men jeg forstår at det blir veldig vanskelig for deg når du har det så strengt hjemme. Den kontrollen du opplever bryter med din rettighet til å være likestilt med gutter og med din rettighet til å ha det trygt og bra hjemme. Når dine foreldre truer og kontrollerer deg gjør de noe som ikk er lov, visste du det?
 
Når ungdommer opplever det du forteller er det normalt at man kan ha tunge tanker og vonde følelser. Man kan være sint og føle seg ensom og håpløs. Det kan bli vanskelig å konsentrere seg på skolen og man kan begynne å sove dårlig. Jeg vil gjerne si til deg at du er perfekt akkurat som du er! Du er norsk på akkurat din spesielle måte, akkurat som alle andre norske er. Din superpower er at du er DU! Jeg er stolt av deg som tør å be om hjelp, og jeg heier veldig på deg. 
 
Det som er viktig nå er at du får hjelp og støtte til å få det bedre i familien din. Jeg vil gjerne be deg om å gå til minoritetsrådgiver eller helsesykepleier på skolen din i morgen og fortelle hvordan du har det. Du fortjener å få trøst og hjelp. Du kan gjerne vise det vi har skrevet sammen til den voksne du snakker med. 
 
Masse lykke til!
Vennlig hilsen minoritetsrådgiveren (IMDI) i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Lever du mellom to kulturer?

To jenter (colourbox.com)

Mange ungdommer opplever det som vanskelig å forholde seg til foreldrenes forventninger. De vil ikke skuffe dem de er glad i, men ønsker samtidig å ta egne valg i livet. Kjenner du deg igjen?

Les mer

Utsettes du for sosial kontroll?

PC med hengelås (colourbox.com)

Bestemmer dine foreldre over fritiden din? Kontrollerer de din mobil og PC? Bestemmer de hvilke klær du kan bruke? Er det så sterk kontroll at du ikke får hverdagen din til å fungere med venner, lekser, fritidsaktiviteter og lignende?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie