Hopp til hovedinnholdet

Trenger å snakke uten at foreldre mine vet det

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har slitt lenge hjemme nå, jeg merker selv at jeg trenger noen å snakke med. Problemet er at jeg ikke finner noen å snakke med, på grunn av mamma og pappa har jeg null tillit til voksne. Jeg har prøvd å snakke med rektor og helsesøster, men dette viste seg at det var mamma som hadde arrangert det og lurt meg til å tro at jeg kunne stole på dem. Jeg har også prøvd å snakke med noen venner, men jeg føler at jeg bare klager og at de ikke intresserer seg, og det er greit, men jeg vet ikke hvem jeg skal kontakte da. Jeg kunne tatt konktat med noen av lærerene, men de klager alltid på at de har så dårlig tid osv, så jeg vil ikke forstyrre også vil jeg ikke at hele klassen skal vite om det. Jeg håper dere kunne kommet med noen forslag til måter jeg kan få hjelp, min mor og far kan ikke vite om det, da sliter jeg når jeg kommer hjem.

Besvart 12.05.2019 09:10
 

Svar
Hei

Det er lett å forstå frustrasjonen din over at du ikke har noen å snakke med som du kan stole på. Det er vondt å høre at du ikke har tillit til foreldrene dine og at de har gjort ting bak ryggen din som du ikke har likt. Det høres ut som om foreldrene dine bryr seg om deg selv om de har bedt om hjelp for deg på en måte som ikke passet deg. De burde ikke tråkke over grensene dine. Men ikke glem at de nok i beste mening tok kontakt med rektor og helsesykepleier (tidligere helsesøster). 

Det er også leit å høre at du opplever at vennene dine egentlig ikke bryr seg. Jeg ble med en gang nysgjerrig på om vennene dine kanskje bryr seg selv om du ikke ser det, men at de ikke klarer å vise det til deg fordi det er vanskelig for dem å gjøre "det rette" som venner. Det er ikke sikkert de vet hva du trenger? Mange venner vil gjerne hjelpe men de er redde for å gjøre noe feil og så trekker de seg heller tilbake og lar være å spørre hvordan det går med den som strever. For mange kan det være litt skummelt og uforståelig med noen som strever psykisk. Det er vanskelig å se en venn ha det vondt uten å vite hva man kan gjøre. Det er lettere å trøste en som har brukket armen, liksom, mer konkret. Hvis du tenker over dette en gang til - kan det finnes andre måter å forstå det på bortsett fra det at vennene dine ikke bryr seg? Er det en av vennene dine du har mer tro på enn de andre, som du kunne forsøke å snakke med på nytt? Og kanskje "instruere" litt i forhold til hva du trenger av denne vennen? For eksempel "jeg trenger bare at du hører på meg og er sammen med meg når jeg snakker. Du trenger ikke komme med lure svar eller gjøre noe konkret for å hjelpe. Bare vær her". En slik beskjed kan de fleste klare å imøtekomme! Da kan de føle seg viktige uten å prestere som en hjelpsom venn. Jeg vet ikke om du er enig i noe av dette? Det er bare mine tanker om venner som hjelpere:)

Ellers, vil jeg si: Siden du er 15 år er det litt begrenset hvem du kan få samtaler med uten at foreldrene dine blir informert om at du har samtaler. MEN de trenger ikke å få vite hva du snakker om.

Jeg kan se av spørsmålet ditt at du allerede har tenkt mye på hvem du kan snakke med. Men hvis du går ennå litt bredere og tenker over: har du noen andre voksne i familien din du kan stole på og snakke med? En tante, kusine, besteforelder? Eller naboer, foreldre av vennene dine, eldre søsken? Jeg forstår at det kanskje kan virke utrygt og du vet best selv om du har en slik person i livet ditt.

På skoler er det ofte en sosiallærer og noen skoler har miljøarbeidere. Disse kan du kan kontakte helt på egenhånd og be om å få snakke med. De har taushetsplikt i forhold til hva du og de snakker om. Når du kommer dit kan du spørre om foreldrene dine trenger å få vite om at du går til dem. Trolig trenger de ikke det.

Det samme gjelder for helsestasjon for ungdom. Dette er et gratis tilbud til ungdom og finnes i alle kommuner/bydeler i Norge. Det jobber det helsesykepleiere og noen ganger også psykolog. De kan snakke med deg om hvordan du har det.

Du kan også kontakte familievernkontoret eller barneverntjenesten, men du kan ikke komme til flere samtaler der uten at foreldrene dine på et tidspunkt må informeres.

Både helsepersonell, familievern og barneverntjenesten har strenge taushetspliktregler. Når du er 15 år må det vurderes i hvert enkelt tilfelle hva som er taushetsbelagt for foreldre og hva foreldre evt. må informeres om. I denne artikkelen om taushetsplikt som vi har laget på ung står det tydelig og godt beskrevet om reglene rundt taushetsplikt, barn og foreldre. Den tror jeg du vil ha nytte av å lese. 

Lykke til med å finne en løsning som passer for deg! Jeg håper du får det bedre snart.  

Vennlig hilsen

familieterapeuten

 

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme