Hopp til hovedinnholdet

Dør 150 barn hvert år under barnevernets omsorg hvert år?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg leste en artikkel på nett hvor Hioa var brukt som kilde at nesten 150 barn dør hvert år under barnevernet sin omsorg. Stemmer dette? Finnes det noe statistikker på dette? Det stod bare 2002-2012 i artikkelen. Og hvorfor dør så mange under barnevernet sin omsorg? Blir litt skremt når man leser slikt. For jeg kjenner en som er i omsorgen til barnevernet og han sier det er mye vold og rus der.

Besvart 05.05.2019 02:43
 

Svar
Hei Gutt 16 år.

Jeg tror rapporten du viser til er "Barnevernbarnas Helse" som er skrevet av forsker Lars Kristoffersen.

Den omhandler helsesituasjonen til barn som har hatt oppfølgning eller tiltak i barnevernet mellom 1990 og 2001. Tallet på 150 døde er knyttet til personer som begikk selvmord i perioden. Rapporten går over 11 år og det var totalt 702 personer, av 93.000, som mistet livet i perioden. Det gir et gjennomsnitt på 64 dødsfall i året. Det står også i rapporten det at de fleste av dem som døde i perioden var over 18 år. Samtidig kommer det også frem i rapporten at barn og voksne som har hatt tiltak eller oppfølgning av barnevernet har, sammenlignet med resten av innbyggerne i Norge, dårligere helse og dør tidligere. Rapporten konkluderte med at det er viktig å jobbe helsefremmende med barn som har eller har hatt tiltak i barnevernet.

En annen rapport skrevet i 2014 som heter "Barnevern i Norge 1990 - 2010" Forteller at 1797 personer mistet livet mellom 1990 og 2009. Det gir et gjennomsnitt på 94 dødsfall i året. Grunnen til at tallet er høyere er at de har et annet utvalg av mennesker. Samtidig er konklusjonen den samme og at man må jobbe for at barn som har tiltak i barnevernet skal få bedre helse.

Jeg forstår at dette høres skummelt ut og kan være skremmende lesning. Samtidig må du tenke på at rapportene omhandler svært mange mennesker over en lang tidsperiode og at det kun er et fåtall av dem som døde. Mange hadde flere sammensatte utfordringer og flere risikofaktorer for tidlig død. Det at vennen din er under barnevernets omsorg er alene ikke en risikofaktor for tidlig død. Mange av personene i undersøkelsene døde i voksen alder av naturlige årsaker som blant annet sykdom.

Den ene rapporten ligger gratis på: www.hioa.no/Om-OsloMet/Senter-for-velferds-og-arbeidslivsforskning/NIBR/Publikasjoner/Publikasjoner-norsk/Barnevernbarnas-helse . Les spesielt side 76 - 77 som oppsummerer funnene i rapporten.

Den andre ligger gratis på: www.hioa.no/Om-OsloMet/Senter-for-velferds-og-arbeidslivsforskning/NOVA/Publikasjonar/Rapporter/2014/Barnevern-i-Norge-1990-2010 Her oppsummeres dødelighet på side 174 - 177.

Hvis du har spørsmål eller trenger noen å snakke med er du velkommen til å ringe Alarmtelefonen for barn og unge på 116 111. Her kan du snakke og spør om hva du måtte ønske.

Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge (116 111) i samarbeid med ung.no

Du kan ringe oss på telefonnummer 116 111. Erfarne vakter tar telefonen hver dag mellom 15:00 og 08:00. I helgene er linjene våre åpne hele tiden. Du velger selv om du vil være anonym.

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er barnevernet?

colourbox.com

Hovedoppgaven til barnevernet er å gi barn, unge og familier hjelp og støtte i vanskelige situasjoner. Det er foreldrene som har ansvaret for å gi barna sine omsorg. Dersom foreldrene ikke strekker til, kan barnevernet bidra til å sikre barn og unge omsorg, trygghet og mulighet til utvikling.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Jente ringer (foto: 116111.no)

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern