Hopp til hovedinnholdet

Har gått så utrolig lei av pappa nå

Jente 14 år
 

Spørsmål

hei, jeg prøver her nå for jeg aner ikke hva jeg skal gjøre lenger. Har gått så utrolig lei av pappa nå, han er så sur og grinete på meg hele tida, bor med lillebroren min og mamma også, vi bor alle i samme hus btw. Men han driver og hakker på meg hele toda og forteller meg hvor lite jeg gjør, hvor dårlig jeg er i det meste og at jeg har så alt for mye gutter/kaller meg skikkelig horete. Har sagt han imot utrolig mye pga han har holdt på i ca 8år.men noen ganger tar han skikkelig hardt på meg og slår meg av og ril og stirrer for det meste skikkelig stygt på meg og det er liksom konstant. Han er ganske lite hjemme da han er veldig opptatt av penger og jobber derfor mye overtid. Så han er hjemme mellom 19-21 de fleste dagene. Men han gjør meg gal og han får meg direkte til å føle meg dritt. Og han er en av de største årsakene til at jeg har hatt dårlig selvtillit osv. Hva skal jeg gjøre? Flytter da jeg begynner på VGs om et år, vêr ikke hva jg skal gjøre m han

Besvart 24.05.2019 09:39
 

Svar
Takk for at du tar kontakt med oss!
 
Det høres ut som om du har det skikkelig strevsomt og holder ut ting som går på bekostning av dine grenser og trygghet.  
 
Det er ikke greit at faren din behandler deg slik som du beskriver! Det er ikke noe du skal tåle eller akseptere. 
 
Foreldre skal gi barn og ungdom trygghet og omsorg. Sørge for at de har det bra og føler seg elsket. Det er ikke alle foreldre som klarer det, noen klarer det bare av og til. Et ledd i å gi ungdom trygghet er å veilede, sette tydelige, men rimelige grenser og gi mye støtte. Sinne, utskjelling, stygge kallenavn fungerer ikke som veiledning, det gjør barn og ungdommer usikre og opprørte. Det rammer selvtilliten slik som du beskriver.
 
Det står i barneloven at foreldre ikke skal gjøre noe mot barna sine som kan skade dem fysisk eller psykisk. Det kan for eksempel være å skremme, true og krenke barnet uten å bruke fysisk makt. Og det gjelder selvsagt for annen fysisk straff/ reaksjon. 
 
I innlegget ditt beskriver du ikke forholdet du har til moren din, eller hvordan hun forholder seg til problemene mellom din far og deg. Det er viktig at du forteller henne hvordan dette rammer deg. Hun har har et ansvar for å støtte og hjelpe deg.
 
Er dette vanskelig eller ikke fører til bedring vil jeg anbefale deg til å ta kontakt med helsesykepleier tilknyttet skolen din eller helsestasjon for ungdom ( som ofte har tilbud på kveldstid) De har mye kunnskap om hvordan hjelpe barn og ungdom som strever på ulikt vis.
 
Dersom det ikke finnes helsestasjon for ungdom i kommunen din har ofte nabokommunen et tilbud for ungdom. Du finner opplysninger om dette på nettsidene til kommunen din.
 
Du kan også ta kontakt med alarmtelefonen for barn og unge tlf.nr 116111. De har taushetsplikt. Der vil du få snakke med en hyggelig voksen, som vil kunne drøfte saken med deg og gi råd om hvordan gå videre med saken. Dette er også gratis og du kan ringe på kvelden og i helger om du ønsker det.
 
Familier kan også få hjelp ved et familievernkontor. Her arbeider det terapeuter som kan mye om hvordan hjelpe familiemedlemmer som strever med å fungere sammen. Samtalene kan være med en eller flere familiemedlemmer. Dette er også et gratis tilbud. 

Jeg håper at svaret mitt kan hjelpe deg et stykke på vei!
 
Les gjerne lenkene nedenfor også, her får du bla mange tips og råd over gode hjelpetjenester 
 
Mvh familieterapeuten i samarbeid med ung.no

 


 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Jente ringer (foto: 116111.no)

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie