Hopp til hovedinnholdet

Familien min forstår meg ikke i det hele tatt

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg føler at jeg er adoptert. Jeg passer ikke inn i familien min på noen måte og jeg føler meg helt utenfor. Det finnes ingen baby bilder av meg når jeg var veldig liten. Er redd for å snakke med familien min fordi de forstår meg ikke i det hele tatt og de har nesten aldri gjort det. Det finnes heller ingen bilder av mamma når hun var gravid med meg tror jeg. Pappa blir også veldig lett veldig sur av ingenting og jeg blir redd når han blir det. Han klikker helt hvis han spør om vi kan dekke boret ellerno også glemmer vi noe. Mamma forstår heller ikke hva jeg vill og hva jeg trenger. Jeg har også hatt vondt i hodet i nesten en uke i strekk nå, men det virker ikke som om mamma bryr seg så mye. Jeg sliter på skolen pga hodet mitt, men ingenting hjelper. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre og vurderer nesten selvskading osv.

Besvart 31.05.2019 14:51
 

Svar
Hei!

Det er leit å lese at du har det så vanskelig nå. Du føler deg utenfor familien din og at ingen forstår deg.

Mange ungdommer opplever at kommunikasjonen mellom dem og foreldrene deres er vanskelig. Ofte handler det om misforståelser og dårlig kommunikasjon, ikke uvilje. Det er ikke helt uvanlig at foreldre og ungdom trenger noe hjelp for å kommunisere bedre. 

Jeg tror det hadde vært fint for deg å få snakket ut med foreldrene dine. Spør om det er mulig å få snakke med dem, til en avtalt tid der alle har mulighet. Skriv gjerne ned på forhånd det du har lyst til å si, da er det lettere å holde fokus. Vær tydelig på at du føler at de ikke forstår deg og at du ikke har det bra nå. 

Hvis det er slik at du tror du er adoptert er det viktig at du tar opp dette med mamma eller pappa. 

Du skriver at du har hatt vondt i hodet i en uke i strekk. Det er ikke bra og jeg forstår at det går utover skolen og det du skal gjøre der. Det kan være at alle de tankene og følelsene du har gjør at du blir stresset og så får vondt i hodet. Derfor er det viktig å få litt hjelp til å få orden på tankene. 

Jeg synes du skal snakke med helsesykepleier på skolen eller på helsestasjon for ungdom der du bor. Helsesykepleier har erfaring med å snakke med ungdom som har ulike utfordringer. Det å sette ord på tankene dine kan gjøre at du får det bedre.

Dersom du ikke tør å snakke med mamma og pappa om alt dette kan det være fint å få hjelp av en annen voksen. Helsesykepleier kan ringe hjem eller dere kan invitere foreldrene dine til en samtale hos helsesykepleier. 

Jeg håper dette var til hjelp for deg! 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Adopsjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om adopsjon