Hopp til hovedinnholdet

Venninnen min er redd reaksjoner hjemme om at hun har fortalt om problemer.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg stilte dere et spørsmål for en uke siden om venninna mi som ikke har det så bra hjemme og at det er ganske ille til tider. Jeg og venninna mi gikk å snakket med en lærer om problemet. Venninna mi har ikke snakket med noen om det her unntatt meg, og jeg skjønner hva du mener om at jeg kan bli litt som en terapeut for henne og det er vel ikke det beste, men jeg og venninna mi har ikke hatt så mange andre igjennom ungdomsskolen så det har blitt oss to. Venninna mi vil jo ikke leve sånn, men hun har blitt så vant til det siden det har på gått i så mange år selvom hun blir lei seg og ikke føler seg velkommen hjemme. Læreren våres sa at hun kunne ha ringt moren og sagt at hun merket at det var noe problem med hun på skolen så hun tok seg en prat med hun og da forklarte hun alt med familien, men venninna mi er usikker på det fordi mora kan ta det feil og at det ender opp med å bli hennes feil eller at det blir mye stress og drama. Hva tenker du om dette? Er det noen andre løsninger?

Besvart 29.05.2019 16:09
 

Svar
Hei jente 16 år.

Så flott at denne jenta har en så god venninne som deg å snakke med, hun er heldig. Og det er veldig bra at dere har snakket men en lærer om hvordan hun har det hjemme. Og det er bra at læreren forsøker å finne en god måte å komme i kontakt med og få snakket med moren til din venninne, slik at hun får det bedre.

Men jeg forstår at det kan være vanskelig om hun har fått bekymringer om hva som kan skje om moren hennes får vite at hun har fortalt om problemene hjemme. Mange unge får slike bekymringer når de endelig har tatt mot til seg for å fortelle om vansker hjemme. 

Jeg vil foreslå at dere først og fremst snakker med læreren på nytt og forteller om de bekymringene som har oppstått med tanke på at mora kan ta det feil opp. Jeg er sikker på at denne læreren har snakket med andre tidligere som har vært i samme situasjon og vet hvordan hun skal snakke med foreldre. 

Et annet tips, er å ta kontakte Alarmtelefonen for barn og unge. her kan din venninne få snakket med noen som kan hjelpe henne å komme i kontakt med andre instanser som kan hjelpe henne. Om situasjonen hjemme er veldig vanskelig, bør kanskje barnevernet kontaktes?

Hold kontakten med læreren som dere nå har fått tillit til og si i fra om situasjonen forverrer seg. Læreren vet hvem som da bør kontaktes og hvem som kan hjelpe både din venninne og familien hennes.

Jeg håper dette var til hjelp for dere og ønsker dere alt godt. 

 

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Jente ringer (foto: 116111.no)

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vennskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vennskap