Hopp til hovedinnholdet

Føler at foreldrene mine ikke bryr seg om meg, og klarer ikke lage mat selv

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei ung.no Jeg har alltid vært litt undervektig. På videregående fikk jeg meg en ny venn som jeg er mye hjemme hos. Der spsier jeg middag og får kveldsmat og frokost når jeg overnatter der. Plutselog gikk jeg opp 7 kilo i vekt. Det er jeg veldig fornøyd med. Jeg skulle ønske at mamma og pappa lagde mat til meg også. Jeg er en person som slietr med lav selvfølelse og stresser veldig mye, noe som gjør ta jeg kan bli depressiv og sliten til tider. Det gjør at jeg ikke spiser like mye mat som jeg egt burde. Det er ikke det at jeg ikke orker mat, fordi jeg spiser hvis jeg får mat. Men jeg klarer ikke å lage mat når jeg føler meg sånn, jeg bare orker ikke, føler rett og slett ikke for å lage mat og da dropper jeg å spise. De vet at jeg ikke alltid spiser nok mat, så hvorfor bryr de seg fortsatt? De lager middag og niste til meg. Noen ganger føler jeg at de ikke bryr seg om meg... Men har de ikke plikt til å passe på at jeg får i meg nok mat? Mvh Jente (16)

Besvart 30.05.2019 08:12
 

Svar
Hei

Du føler at foreldrene dine ikke bryr seg om deg av og til. Det må være en vond følelse for deg. Det er fint at du har fått en ny venn som du er hos, hvor du også få mat. Du skriver også at foreldrene dine lager middag og niste til deg. I forhold til alderen din, vil jeg si at du også har et ansvar for å lage mat selv, både frokost og kvelds,. Dersom du er syk og ikke klarer å ivareta dette, er det klart at foreldrene dine har plikt til å ta vare på deg. Men det høres jo også ut som om de lager mat slik veldig mange gjør for barna sine, både lunsj og middag.

I forhold til ditt behov, vil jeg anbefale deg å snakke med foreldrene dine og ta initiativ til å lage en plan for måltidene en uka av gangen. Da kan dere sammen finne en måte du kan få i deg nok mat, samtidig som dere tar et felles ansvar. Skriv opp 4 måltider om dagen, og kom med forslag på hva du kan spise, og hva dere kan lage til middag. Da kan kanskje du ta ansvar for en middag i uken også? Det er jo hyggelig å lage mat sammen, og hvis du er med å bestemme litt hva dere skal lage, blir det et felles prosjekt, og dere får avklart ansvarsfordelingen hjemme. Skriv også opp hvem som har ansvar for handling av mat, og hvilken dag det skal gjøres.

Du sier du er mye sliten og depressiv, og jeg tenker at du har behov for å snakke med noen som kan hjelpe deg med disse vanskelige tankene, for å håndtere stress og lav selvfølelse. Da er det lurt hvis du tar kontakt med helsesykepleier på skolen, eller tar kontakt på Helsestasjon for ungdom. Du kan også ringe og snakke med noen anonymt, dersom du har behov for det. Her kan du se en oversikt over hjelpetjenester.

Lykke til med veien videre.

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie