Hopp til hovedinnholdet

Jeg klarer ikke bo hjemme lenger. Hva kan jeg gjøre?

Jente 17 år
 

Spørsmål

hei! jeg er en jente på 17 år som ikke klarer å bo hjemme hos foreldrene mine lengre. vet det er mange som sier dette i en alder av 17 men jeg har dårlige minner ifra huset våres. nå har det seg slik at jeg ble overfalt av en kompis hjemme i huset mitt opp til flere ganger. dette vet mamma og pappa om men de skjønner enda ikke situasjonen min om at huset vekker minner.. mamma sier jeg må klare å betale alt selv om jeg flytter men jeg har ikke sjangs til å få en jobb med tanken på hvor mye jeg sliter psykisk. håper dere kan hjelpe meg

Besvart 02.06.2019 19:11
 

Svar
Hei!

Det å bo i et hjem hvor man har dårlige minner er veldig slitsomt så jeg forstår at du vil flytte! Det virker som foreldrene dine vet hva som har hendt men at de ikke forstår hvor mye dette plager deg. Jeg tenker at det er viktig at dere prater sammen om dette.

Du har vært i en situasjon hvor du ikke fikk forsvare deg og hvor noen gikk over dine grenser. Det vekker ubehag. Det går an å bearbeide og komme seg over det men da vil jeg anbefale deg å snakke med noen.

Først og fremst -  hva hendte med kompisen din? Er dette anmeldt eller har han fått beskjed på noen annen måte om at han ikke skal være hos deg i huset ditt?

Du kan evnt vurdere å anmelde dette. Det kan berolige deg med at han ikke vil plage deg mer samtidig som han må ta ansvar for det han har gjort.

Videre så vil jeg råde deg til å minne deg selv på at det som har hendt hører fortiden til. Kroppen og hjernen vår fungerer nemlig slik at vi når vi har opplevd noe vondt så husker kropp og hjerne denne smerten. Når vil tenker på dette i ettertid så vil kroppen og hjernen reagere som om det hender igjen.

Kropp og hjerne klarer altså noen ganger ikke å skille mellom  hendelser i fortid og i nåtid.

Ved å minne deg på dette og si til deg selv at "min frykt er reell men jeg har ingenting å være redd for nå, i dag i mitt hus." På denne måten roer angsten seg ned.

Jeg vil anbefale deg å snakke med helsesykepleier på skolen eller på helsestasjon for ungdom. Der kan du fortelle om det du sier til oss og også få hjelp til å se på dine muligheter til å flytte og om du kan få økonomisk hjelp. NAV kan svare deg på støtte dersom du flytter og hva slags muligheter du har til å få deg en aktivitet.

Jeg legger ved noen artikler til deg som kan være til hjelp for deg å lese.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Hvordan takle en ubehagelig opplevelse

Jente med lukkede øyne (colourbox.com)

Mange som har opplevd noe vondt får en uro i kroppen i ettertid. Kroppens alarmberedskap fortsetter utover den kritiske situasjonen, og det er vanskelig å roe seg ned igjen. Det er heller ikke uvanlig å kjenne på uro og stress i kroppen uten å ha opplevd noe traumatisk. Her er gode råd.

Av psykolog, dr. philos Atle Dyregrov, Senter for Krisepsykologi

Les mer

Ikke alltid lett å være til

Jente tenker (colourbox.com)

Livet kan by på gode og mindre gode opplevelser. Psykiske opp- og nedturer er en del av livet. Noen ganger må man ha litt hjelp for å takle det.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Zelda om å flytte hjemmefra

Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no

Har du flyttet hjemmefra? Eller har du planer om det? Les mer om når du kan flytte og hva det koster å boung.no/bolig.

Les mer

Hvor kan jeg søke økonomisk støtte?

Penger og verktøy. (www.colourbox.com)

Her får du svar på hvilken støtte du har krav på om du flytter hjemmefra, er ferdig med videregående, er student eller gravid.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra