Hopp til hovedinnholdet

Mamma og pappa krangler. Hva skal jeg gjøre?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Familien min har altid vært veldig glad i hverandre, og jeg har aldri tenkt at det kunne være anderledes. Men i det siste har mamma og pappa krangla litt. Og jeg er redd for at de kanskje får lyst til å skille seg. Jeg vet at de er glad i hverandre, men jeg begyner å bli litt nærvøs. Når de krangler pleier det å være fordi mamma mener at pappa gjør for lite , selv om jeg syned pappa gjør ganske mye. Mamma begyner å gråte mye oftere enn før og jeg bare vet ikke hva som kommer til å skje. Hva skal jeg gjøre?

Besvart 31.05.2019 01:45
 

Svar
Hei jente 13 år!

Jeg skjønner at det gjør deg litt nærvøs, hvis mamma og pappa krangler litt mer enn normalt. Her har jeg noen råd til hva du kan gjøre:

1) Prøv, på din måte, å akseptere det du tenker og føler. Godta ovenfor deg selv at du synes det er vanskelig når de krangler og at du blir usikker. Snakk med foreldrene dine om dette, si at du gjerne vil vite hva som skjer. Hvis du synes det er vanskelig, så gjerne vis dem det du har skrevet her. Her viser du også at du hører litt av begge sider av foreldrene dine, og det de krangler om.

2) Snakke med noen du kjenner om dette her, slik at du ikke føler deg alene om det. Hvis du har søsken som er gamle nok til å snakke om det, eller noen andre i familien, så kan dette hjelpe.

3) Det er ikke alt man kan gjøre noe med, men man kan gjøre noe med hvordan det påvirker en. Hvis det er noen ting du synes er spesielt vanskelig, så kan du tenke over det og fokusere på det når du snakker med foreldrene dine. Hva med at dere lager noen familie-regler? 

4) Avtal alene tid med mamma og pappa, eller familie tid. Hva med å gå en tur, på kino, gjør en aktivitet, spiller ett spill hjemme eller ser på film. Det trenger ikke å være stort, men bare at du får tid med foreldrene dine alene eller sammen.

5) Du kan også snakke med helsesykepleier på skolen, en familievenn eller en lærer. De kan hjelpe deg.

Jeg har lagt ved noen artikler under som kan være til nytte, les disse!

Vennlig hilsen rådgiver innen adferdsvitenskap, ung.no.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Når foreldrene krangler

Foreldre som krangler (colourbox.com)

Det er ikke uvanlig å oppleve at foreldre krangler. Her får du noen tips til hva du kan gjøre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie