Hopp til hovedinnholdet

Mamma er streng og sier nedlatende ting til meg, og pappa bor langt unna.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg er en jente på 16 men foreldre som bor en stund unna hverandre. Jeg føler meg hakket ned uansett hvor jeg er. Dette er min siste sjanse. Jeg er sammen med en på min egen alder, vi har vært sammen i over to år og har det fint sammen. Det er moren min jeg bor hos. Faren min bor langt unna. Moren min er streng og sier nedlatende ting som "har du fått strekkmerker", "har du slutta å trene", får heller ikke skryt for treninga mi og hjelper meg ikke i situasjoner som jeg sitter fast i nå som at jeg ikke får tak i bank ID. Hun sliter på meg mye og barnevernet er ikke en løsning. Faren min er snill men han kjefter på meg og sier jeg er negativ når jeg er hos han, han bor tre timer unna og jeg velger å ikke møte han så ofte pga kjæresten min, får bare møtt kjæresten min i helgene, samme med pappa. Uansett. Alt dette sliter på meg, og jeg vurderer å droppe ut av VGs neste år, flytte, slå opp med typen. Og droppe mamma og dra te pappa. Blir trist men føler det er hva jeg må gjøre.

Besvart 04.06.2019 21:51
 

Svar
Hei

Det høres tungt ut å ha det slik du beskriver, men det er hjelp å få. Jeg forstår at du blir påvirket av det moren din sier til deg, for det er ikke greit av henne å komme med slike kommentarer. 

Selvom man er ungdom og blir eldre, så trenger man foreldrene sine for støtte og rådgivning. Det er trist at du ikke opplever å få skryt eller hjelp i situasjoner hvor du trenger det.

Noen ganger tenker ikke foreldre over hva de faktisk sier til barna sine eller at det er sårende. Kanskje er det slik for din mor. Derfor vil jeg anbefale deg å snakke med henne. Ta gjerne opp tema når stemningen er god, og dere ikke krangler. Sørg for at dere har litt god tid, f.eks på kvelden eller på en litt lengre biltur. Si at du har lyst å snakke med henne om noe som plager deg. Jeg vil tro din mor ønsker å vite hva du føler, og kanskje vil samtalen føre til at dere får det bedre.

 

Selvom du har lyst til å være med kjæresten din i helgene kan det være at du vil føle deg litt bedre hvis du besøker faren din iblant. Da kan du få litt avstand fra moren din og se om det gjør at du føler deg bedre.

Dersom du prater med moren din uten at det blir bedre må du fortelle en annen voksen som du kan stole på hvordan du har det. Det er ikke alltid vi klarer å finne ut av problemene våre på egenhånd. Det er ofte hjelpsomt å se det fra en annen vinkel, og det finnes så mye god hjelp å få om man åpner seg og forteller om følelsene sine. Ved at du får hjelp kan du få en bedre hverdag og mestre både vgs neste år og samtidig ha et bedre forhold til moren din.

Du trenger ikke å prate med barnevernet, men det kan være en lærer, sosiallærer, rådgiver eller helsesykepleier på skolen. Helsesykepleier kan også hjelpe deg med å prate med moren din om hvordan du har det. 

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

- Jeg sliter med foreldrene mine, hvordan kan jeg få de til å forstå?

Gutt tenker (colourbox.com)

Følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg, har du sikkert hatt. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Hvordan skal du få dem til å forstå deg?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie