Hopp til hovedinnholdet

Faren min bruker mye tid på skjerm

Jente 13 år
 

Spørsmål

hei faren min sitter nesten alt for mye foran PC-en og tlf og sånt han bruker nesten mer tid på skjerm og sånt en meg hva bør jeg gjøre for å få det bedre? Jeg trenger hjelp

Besvart 06.06.2019 10:20
 

Svar
Hei

Jeg forstår ut fra spørsmålet ditt at du ønsker mer kontakt med faren din! Når du skriver at han bruker mer tid på skjerm enn på deg - og at du ønsker å få det bedre, får jeg inntrykk av at du vil ha faren din skal gi deg mer oppmerksomhet og være mer tilstede for deg enn han er nå. 

Stort sett får man høre om at det er ungdommer som bruker for mye mobil, PC og skjerm. Og ja - det er sant at det er en økende utfordring blant din generasjon. Men det er minst like vanlig at foreldre sitter for mye foran en skjerm! Så hvordan snakke om dette på en god måte uten at det blir krangel og dårlig stemning?

Kanskje er du redd for at faren din skal gå i forsvar dersom du sier til han at du syns han sitter for mye foran skjermen. For det finnes jo tusen unnskyldninger: "Jeg må jo bare skrive denne jobbmailen.." - "jeg skal bare lese ferdig denne nyhetssaken.." - "..jeg er nødt til å betale disse regningene.." osv, osv. Alt gjøres jo på mobilen og PC nå til dags, så alt blir liksom så viktig. Det er vanskelig for deg å argumentere mot at dette er ting din far må bruke tid på. Men du må si ifra om hva du trenger!

For kontakt via skjerm kan aldri erstatte kontakt på ekte. Der man prater sammen, ser på hverandre, gjør aktiviteter sammen uten forstyrrelser. Vi trenger masse slik kontakt med være nærmeste. Det er sånn vi utvikler oss! Vi blir til oss selv når andre ser oss, anerkjenner oss og gir oss oppmerksomhet! Gir det mening? Det er derfor både flott og viktig om du tør å si ifra til faren din at du ønsker mer "ekte" kontakt!

Mange foreldre skjønner ikke hvor viktige de fortsatt er i sine ungdommers liv, fordi ungdommer sjelden gir tydelig uttrykk for det på samme måte som de gjorde da de var yngre. Ungdommer trekker seg mer vekk, er mer ute blant venner, er kanskje er de selv på skjerm. Så foreldre skjønner ikke at ungdommen egentlig ønsker kontakt. Foreldre kan være redde for å tråkke over ungdommens grenser, bli for invaderende eller masete. Så istedenfor å invitere til samvær lar foreldre være å bry seg så mye med ungdommene sine. Men da øker bare avstanden. Dersom alle er i samme hus men bak hver sin skjerm så er man jo ikke sammen på ordentlig. 

Vet faren din at du savner kontakt med han? Kunne du tenke deg å si til han at du vil at han skal legge vekk skjermene innimellom og være mer sammen med deg? Kanskje vil du bli overrasket over reaksjonen hans. Kanskje blir han glad for å høre det! De fleste foreldre vil gjerne være der for barna sine, men de glemmer seg, eller skjønner ikke hvordan de skal gjøre det. Hjelp faren din å forstå hva du ønsker deg! Forsøk å si noe om dette uten å kritisere han. Si heller "jeg vil gjerne at vi to bruker mer tid sammen uten mobil og PC" fremfor å si "herregud, du er jo bare på mobilen og PC'n hele tiden, du!" Da får du tydeligere frem hva DU vil ha mer av fremfor å kritisere han. Det pleier å funke!

Kanskje kan du komme med konkrete forslag til hva dere kan gjøre. Lage mat sammen? Kjøre en tur og la mobilene ligge hjemme? Spille spill? Gjøre noe aktivt utendørs? Foreslå også at mobilene legges helt vekk, på lydløs, på ulike tidspunkter på ettermiddagen. Da bør dette gjelde for dere begge. Kanskje et slikt initiativ vil "vekke" faren din litt opp?

Tror du at du kan klare å snakke med han på en slik måte eller ta noen slike initiativ? Jeg håper det vil hjelpe og at faren din vil forstå hva du ønsker deg. Lykke til!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie