Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg slippe oppsigelsestid når utleier er fæl mot meg?

Jente 20 år
 

Spørsmål

hei jeg bor i kollektiv jeg og 3 andre. Jeg er den eneste jente som bor her han som leie ut seier, at det er meg som skal vaske her siden jeg er kvinne og når de andre ikke rydde opp etter seg så seier han veldig ofte at det er meg som må rydde det opp. en annet ting som er med han er at når han komme her og banke til meg og jeg er ikke på rommet mitt så åpne han det og når inn og det har han jo ikke lovt til. vanne på det stede jeg bor på er dårlig men han vil ikke fikse det. jeg har lyst p finne noe nytt siden jeg klarer ikke mer å bor her siden det går over min helse. så spørsmålet mitt er jeg har 2 måneder oppsigelsestid men, hvis det er så dårlig forhold her og han som leie ut er ikke grei mott med har jeg rett på mindre oppsigelse ?

Besvart 07.06.2019 12:57
 

Svar
Hei

Du lurer på om du kan slippe oppsigelsestiden, fordi det er forhold ved boligen som er dårlige, og utleier er fæl mot deg.

Når det er avtalt en oppsigelsestid, må du i utgangspunktet overholde den. Unntaket er dersom forholdene er så elendige at boligen er ubeboelig, eller om utleier på annet vis vesentlig misligholder avtalen. Da kan du heve leieavtalen, som vil si at du avslutter avtalen med umiddelbar virkning. Terskelen for rettmessig heving er svært høy. Basert på det du forteller, forstår jeg godt at du ikke ønsker å bli boende, men jeg tror neppe du har tilstrekkelig grunnlag for rettmessig å kunne heve leieavtalen.

Skulle du heve leieavtalen urettmessig, altså uten godt nok grunnlag, kan utleier få rett til å kreve erstatning fra deg for tapte leieinntekter for den perioden utleier bruker, eller den perioden det er rimelig at utleier bruker, på å finne ny leietaker. Så lenge du har levert en oppsigelse vil denne perioden ikke bli lenger enn oppsigelsestiden din, men du kan ende opp med å måtte betale erstatning til utleier og husleie for din nye bolig for samme periode, og dermed lide et betydelig økonomisk tap.

Min anbefaling er at du heller biter tennene sammen, og holder ut i oppsigelsestiden.

Når det er sagt vil jeg påpeke at utleier ikke kan kreve at du alene skal holde det rent i boligen, når dere er fire stykker som bor der. Hvor rent dere har det blir en sak mellom dere som bor der, så lenge det ikke blir så skittent at boligen kan ta skade av det. Du kan kreve at utleier ber de øvrige beboerne bidra til å opprettholde et vanlig nivå av renhold, da utleier har en plikt til å sørge for at det opprettholdes "vanlig ro og orden" i boligen, og utleier har lov til å gi leietakerne "rimelige påbud", som f.eks. at man rydder opp etter seg. Dette følger av husleieloven § 5-2. Jeg vil også understreke at kvinner ikke har et ekstra ansvar for å holde det rent i bofellesskap - dette ansvaret er likt for alle som bor der.

Du nevner også at utleier kommer inn i boligen, og inn på ditt rom. For det første har ikke utleier lov til å ta seg inn i boligen uten at dette er avtalt med dere som bor der, med mindre utleier selv bor i samme bolig. For det andre må terskelen for å ta seg inn på ditt rom være enda høyere, da det er ditt mest private sted i boligen. Du har lov til å nekte utleier adgang til rommet ditt.

Hilsen Leieboerforeningen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette må du vite om leiekontrakten din

Nøkler i døra (colourbox.com)

Kan du skrive leiekontrakt når du er under 18 år? Kan utleier øke husleien når som helst? Her får du svar på noen av de vanligste spørsmålene om å leie bolig.

Les mer

Sett dine egne grenser

Ungdommer (colourbox.com)

Alle har rett til å sette sine egne grenser for hvor nærgående andre får være. Noen må stoppe opp et godt stykke unna, andre får lov til komme næmere, og noen får komme veldig tett.

Les mer

Hvordan tar du opp ting med utleier?

En vask som lekker. (foto: ung.no)

Hva gjør du når møblene er ødelagte eller toalettet er tett i boligen du leier? Her får du tips om hvordan du kan ta opp ting med utleier.

Les mer

Hvordan sier jeg opp leieavtalen?

Jente sitter på en benk og skriver på laptopen sin (www.colourbox.com)

Ønsker du å si opp leieavtalen din, men usikker på når og hvordan du skal gjøre det? Det er lurt å sjekke hva som er avtalt i leiekontrakten din, men også det som står i husleieloven.

Les mer

Hva er diskriminering?

Hånd mot vindu(colourbox.com)

Diskriminering kan forklares med at noen behandles forskjellig på en usaklig måte. Dette kan skyldes manglende kunnskap, og ikke et ønske om å behandle folk forskjellig.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra