Hopp til hovedinnholdet

Jeg ønsker å flytte til Sverige til kjæresten min, hvordan kan jeg får lov?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en 16 år gammel jente som blir 17 snart. Jeg har en kjæreste i Sverige som jeg vil flytte til så fort som mulig, da jeg ikke trives med å bo her hjemme i tillegg. Vi har et seriøst forhold, og har snakket lenge om å flytte sammen nå. Jeg er også gravid, og ønsker ikke å gå gjennom graviditeten uten han, og i det dårlige forholdet som er her hjemme. Jeg har ikke fortalt foreldrene mine at jeg er gravid, men vi har snakket litt sammen om flytting. De sier strengt at jeg må vente til jeg er 18 år, men er det noen mulighet rundt dette? Om jeg ikke klarer å overtale mamma (bor hos henne fast da foreldre er skilt) til å la meg flytte, evt til 17 års dagen min. Er det mulig å da kontakte fks. barnevernet om dette? Noe jeg også lurer litt på er hva jeg må gå igjennom for å flytte til Sverige, som det med mobilnummer, pass, osv (alt av personlig informasjon og slik). Takk for svar :)

Besvart 10.06.2019 22:23
 

Svar
Hei

Takk for at du stiller oss spørsmål!

I følge barneloven er det foreldre som har det juridiske, økonomiske og helsemessige ansvaret for sine barn fra til de er 18. Før man er myndig kan en ikke opprette egne bankkonti, skrive under på en husleiekontrakt og lignende. Du kan heller ikke flytte utenlands uten begge dine foreldres samtykke.

En ting er å flytte hjemmefra, det er noe helt annet å flytte utenlands for du er myndig. du får de samme utfordringen som her hemme, men det kan bli mer komplisert i Sverige da du ikke har opparbeidet deg selvstendige trygde og helserettigheter.

Dersom situasjonen din hjemme er helt uholdbar og dreier seg om omsorgssvikt kan det hende at barnevernet kan flytte deg hjemmefra, men neppe til Sverige. Du kan selv ta kontakt med barnevernet eller ringe 116 111.

Det beste er sannsynligvis at du snakker med moren din om hvordan situasjonen egentlig er. Det kan hende at det at du er gravid kan gjøre dine ønsker mer forståelig for henne. Vi kan ikke love at dette blir lett, men kanskje best i lengden. Det er lov til å grue seg til en slik samtale.

Trenger du å drøfte dette med noen andre så kan også helsestasjonene for ungdom være et godt sted å ta kontakt i tillegg.

Legger ved noen artikler som vi håper kan hjelpe deg!

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er barnevernet?

colourbox.com

Hovedoppgaven til barnevernet er å gi barn, unge og familier hjelp og støtte i vanskelige situasjoner. Det er foreldrene som har ansvaret for å gi barna sine omsorg. Dersom foreldrene ikke strekker til, kan barnevernet bidra til å sikre barn og unge omsorg, trygghet og mulighet til utvikling.

Les mer

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra