Hopp til hovedinnholdet

Jente 16 år, ønsker å flytte hjemmefra

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg er en jente på 16 år som ikke lenger ønsker å bo hjemme. Grunnen til dette er ett dårlig forhold til moren min, hvor jeg ikke blir hørt og ikke føler meg viktig. Jeg har tenkt på dette lenge, og å flytte ut er noe jeg har snakket om med vennene mine i over ett år nå. Foreldrene mine er skilte, og siden to av de nærmeste venninnene mine også har skilte foreldre, får jeg ofte høre om at de flytter til den andre forelderen eller at om de krangler med foreldrene så kan de bare flytte. Jeg har ikke kontakt med faren min lengre og kan derfor ikke gjøre det samme. Kranglene med moren min har i det siste bare blitt verre, og jeg blir sur og sier til henne at jeg ikke liker henne, noe jeg helt ærlig mener. Jeg har sakt at jeg ikke vil bo med henne, og at jeg vil å søke langt vekke til neste år. Men hver gang jeg ser henne, blir humøret mitt litt dårligere og eg føler meg lite verdt. Orker ikke å bo her lenger. Hva skal jeg gjøre?

Besvart 22.06.2019 21:30
 

Svar
Hei jente 16 år


Du skriver at du ikke orker å bo hjemme mer, og spør om hva du skal gjøre.

Det er slitsomt å bo alene også, så du har et dilemma. Du vil være avhengig av å samarbeide med mamma om du flytter, fordi du er under 18 år. Her kan du lese litt mer om å flytte hjemmefra.

Jeg tenker at du bør ta en runde for å sjekke om du kan få det bedre hjemme først. Du har sikkert gjort det allerede, men et lite forsøk til.

Du forteller at du ikke har kontakt med pappa. Da er det mye mamma og deg, og det kan bli ekstra intenst.  Kan dere gi hverandre litt pauser? Kan dere gi hverandre litt fred, uten at du flytter ut. Jeg tenker at du rett og slett kan snakke med mamma om hvordan dere to skal ha det. Du kan fortelle at du blir sliten og irritert. Du skriver at du føler at du ikke blir hørt og ikke føler deg viktig, klarer du å fortelle dette til mamma?

Hvis du klarer å snakke med henne en gang dere ikke krangler, da blir praten bedre.

Selv om du snakker med mamma kan du samtidig planlegge og tenke på det å flytte hjemmefra, for det skal du jo etterhvert. Kanskje du kunne gjort noe morsomt når du flytter ut? Noen går et år på folkehøyskole, kanskje noe sånn kunne vært noe for deg? Det står 18 år i denne artikkelen, men noen folkehøyskoler tar inn ungdommer fra 16 år.

 

Jeg har valgt ut noen artikler til deg, ta gjerne en titt!

 

Lykke til:)

 

 

Vennlig hilsen familieterapeuten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Enkle råd når livet er vanskelig

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Hverdagen går opp og ned for de fleste. Den består av både gode og vonde opplevelser som får deg til å føle deg bra eller mindre bra. Hvis du føler deg nedfor, mislykket, redd, sint eller har andre negative følelser som dominerer over tid, er det viktig å huske på at det er mulig å snu dette.

Les mer

Å bli voksen

Gutt og jente (colourbox.com)

Er du voksen? Noen ganger er det bussjåføren som spør, andre ganger er det din mor. Og et positivt svar kan få store konsekvenser. Dobbelt så dyr bussbillett. Fire ganger så mye husarbeid? Likevel gleder de fleste ungdommer seg til å bli atten.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Et år på folkehøgskole?

Jente jobber med studier (colourbox.com)

Er du usikker på hva du ønsker å gjøre etter videregående? Lei av karakterer og skolestress? Vil du bruke et år på å gjøre nøyaktig det du har lyst til? Ta et år på folkehøgskole!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie