Hopp til hovedinnholdet

Har mange konflikter med mamma

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg pleier å være mye ute med venner, jeg fikk jeg besøk av vennina mi, og det var greit for mamma, jeg og vennina mi gikk en tur ned til sjøen, og bada. Hun hadde ikke med seg bikini, så da lånte jeg bort til henne, men den jeg lånte bort til henne var mamma sin. Når jeg hadde kommet hjem igjen, begynte hun å kjefte på meg foran vennene mine, også ble hun veldig sur på meg fordi jeg alltid er ute med vennene mine og tar tingene hennes uten å spørre. Når jeg er ute med vennene mine pleier jeg å komme hjem litt sent. Når hun sier at jg skal komme hjem 18 så kommer jg og derfor gir hun meg husarrest og tar fra meg mobilen min. Hun mener også jeg sklir veldig mye ned fra andre, når det gjelder fag.Jeg syntes ikke det, men det gjør hun. Jeg syntes et er veldig teit av henne at hun tar mobilen min, fordi jeg har mange folk på sosiale medier som jeg snakker med gjennom sosiale medier, og jeg syntes det er teit, det hun gjør. Jeg vet ikke hvordan jeg skal klare å oppføre meg bedre?

Besvart 23.06.2019 09:33
 

Svar
Hei

Jeg forstår godt at du ikke liker at mamma kjefter på deg foran venninner, det kan føles veldig ydmykende. Eller at hun straffer deg ved å gi husarrest og ta mobilen. Jeg ser at spørsmålet ditt egentlig er hvordan du kan oppføre deg bedre. Men når jeg leser om det som skjer hjemme hos dere tenker jeg at dette gjelder dere begge, ikke bare at du må endre deg. Mamma kan kanskje også gjøre ting litt annerledes for at det skal bli bedre stemning mellom dere? Jeg skal si litt mer om hva jeg mener med det, lenger ned i svaret mitt!

Det er ikke uvanlig at foreldre og ungdom har konflikter. Når barn blir ungdom har de mer behov for selvstendighet og de vil være med venner hele tiden. De føler seg ofte mer voksne enn de kanskje er, og blir mer opptatt av det som skjer i sin egen verden enn i andre sin verden eller hva andre kan føle/tenke om det de gjør. For eksempel: hvis man trenger en bikini så tar man den man finner, uten å tenke om det gjør noe for den som eier bikinien. Eller hvis man har det gøy ute med venner så glemmer man å komme hjem i tide, og man tenker ikke på at foreldre savner en og er bekymra. Det er ikke vondt ment men man bryr seg rett og slett mest om seg selv i ungdomstiden og det er helt normalt. Det handler om hvordan hjernen virker i denne perioden.

Men foreldre derimot, kan forståelig nok oppleve dette som dårlig oppførsel. Da er det lett å begynne å kjefte, kontrollere, eller å straffe, slik moren din gjør ved å gi husarrest eller ta telefonen din. Trolig gjør hun dette fordi hun tror det hjelper deg til å forstå at du må ta deg sammen og gjøre mer av det hun syns er rett. Men det hjelper lite å bruke straff for å få ungdommen sin til å gjøre det man vil. Straff fører bare til mer avstand! Jeg vet ikke om du kjenner deg igjen i det? Så når det kommer til å oppføre seg annerledes tenker jeg at moren din heller burde snakke med deg i "fredstid". Med fredstid mener jeg når det ikke er surhet i bildet, når dere to er alene, i rolige omgivelser. Da kan dere snakke om det mamma ikke liker eller bekymrer seg for. Og mamma kan si hva hun vil at du skal gjøre isteden og hvorfor. Det er lettere for deg å lytte til mamma og forstå hva hun mener når dere ikke er sure eller venninnene dine står og hører på. Enig?

Det kan selvsagt være mange andre grunner og, til at moren din kjefter og blir sur. Det kan være at hun opplever at du er sur og ikke respekterer det hun sier og bestemmer. Er dere mange som bor sammen i huset kan det være at hun blir veldig sliten av dette, og tar det ut over deg. Er moren din trist , stressa og/eller bekymret for noe som egentlig ikke har med deg å gjøre kan det likevel påvirke humøret hennes når dere er sammen. Mye kan altså ligge bak. 

Du spør hva du kan gjøre for å oppføre deg bedre. Det første jeg tenker er kanskje at du tar initiativet til en rolig prat. Der du forsøker å si litt om hva du opplever at skjer mellom deg og mamma - og hva du skulle ønske kunne bli annerledes. Forsøk å tenk nøye igjennom hva du kan gjøre annerledes også. Forsøk å legge vekt på hva du skulle ønske skjedde istedenfor at dere krangler eller blir sure. Forsøk å legge vekt på det du tror kan løse problemet. 

Jeg håper dette ga deg noen tips og litt inspirasjon. Les gjerne artiklene jeg har lagt ved under, de har vi laget for å gi tips til ungdommer som står i lignende situasjoner som deg. Det er fint at du tar grep når det blir for vanskelig hjemme. Jeg ønsker deg lykke til. Håper det blir bedre mellom deg og mamma snart!

 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie