Hopp til hovedinnholdet

Kjæresten min har det vanskelig

Jente 14 år
 

Spørsmål

hei jeg er en jente på 14 år har hatt en kjæreste i snart et halvt år no. er blitt ekstremt glad i han. men i det siste har han vært skikkelig lei seg og trøtt. han sover nesten ikke om natten og har panikkanfall. osv. grunnen til dette er fordi at han ikke har det så bra hjemme. utifra det lille han har fortalt meg har jeg skjønt at faren ofte er full og snakker veldig ned til kjæresten min. hvis faren vlir veldig sur, kan han slå elr dytte. kjæresten min begynte å kutte av dette, men jeg har snakket m han og nå har han sluttet. jeg klarte å fa han til å gå til å gå til legen for å snakke om problemene sine, men han endte opp med å bare fortelle om soveproblemene. han fikk antidepressiver sånn at han skulle klare å sove. de funket veldig bra. mæn nå har faren tatt de fra han fordi han sier at «det er kjæresten min sin feil at han ikje sover og at det er noe gale m kjæresten min» så nå har alt bare blitt værre og kjæresten min har begynt å snakke om selvmord hva skal jeg gjøre?

Besvart 19.06.2019 21:24
 

Svar
Hei

Så leit at kjæresten din har det så vanskelig.

Det du forteller om er ikke greit. Kanskje kjæresten din er redd for å be om hjelp i frykt for at noe skal bli verre? Han kjenner situasjonen hjemme og har sikkert god grunn for å være forsiktig med hvem han tør å snakke med. Mange hjelpere (lærer, helsesøster, politi, barnevern) vet at det bør legges en god plan for å klare og gi hjelp som hjelper, når en i familien er voldelig.

Barnevernet jobber med at barn og ungdom skal ha det trygt og godt hjemme når de vokser opp. Politiet jobber med det som er ulovlig og straffbart. Jeg tenker at barnevernet, politiet og helsetjenesten bør samarbeide om å hjelpe kjæresten din. De voksne hjemme hos han burde få veiledning på hvordan de kan ivareta og beskytte han mot farens rusproblemer og måten han oppfører seg på når han blir sint og sur. Kjæresten din burde slippe å oppleve det mer. Noen som jobber med helse kan hjelpe han hvis han strever med vanskelige tanker og følelser eller andre helseproblemer knyttet til alt han har opplevd.

Det du beskriver kalles vold i nære relasjoner. Mange barn og ungdom lever i utrygge hjem og det er helseskadelig å fortsette og leve sånn hjemme. Mange voksne klarer ikke å reagere på en lur måte når de kjenner på vanskelige følelser som sinne, irritasjon, avmakt, sjalusi og så videre. Kanskje faren til kjæresten din opplevde at foreldrene oppførte seg sånn når han var liten? Kanskje det er den måten han har lært å regulere følelsene sine på? Likevel bør voksne ta hele ansvaret og skylden for det de sier og gjør. Det er ingen andre sin skyld at en person oppfører seg sånn som du beskriver at faren til kjæresten din oppfører seg. Her kan du lese mer om vold i nære relasjoner.

Han kan snakke med helsesykepleier på skolen. Eller han kan starte med å ta kontakt med alarmtelefonen for ungdom på telefon 116111. Han kan også ringe politiet og be om å få snakke med noen som jobber med familievoldsaker på telefon nummer 02800. Hvis han tar kontakt med noen bør han si noe om hvordan han tror faren kommer til å reagere når han får vite at kjæresten din har fortalt hvordan de har det hjemme. Det kan de som skal hjelpe ta hensyn til. Det er sjelden familier klarer å ordne opp i sånne situasjoner selv, og det kan ta lang tid før en person som utøver vold klarer å forstå sin rolle i det som skjer. Politiet og barneverntjenesten kan hjelpe til med å legge en plan for hvordan kjæresten din kan bli beskyttet mot nye raseriutbrudd.

Vis gjerne dette svaret til kjæresten din. Det er fint at du er en støtte og hjelp. Ikke bland deg inn i familieproblemene hjemme hos kjæresten din, men følg han gjerne til hjelp hvis han vil at du skal bli med.

Lykke til videre.

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hva er barnevernet?

colourbox.com

Barnevernet skal gi barn, unge og familier hjelp og støtte når det er vanskelig hjemme. Det er foreldrene som har ansvar for å gi sine barn omsorg. Men hvis de ikke får det helt til, skal barnevernet hjelpe til slik at barn og unge får omsorg, trygghet og utviklingsmuligheter.

Du kan ringe alarmtelefonen, tlf: 116111 eller kontakte barnevernvakta om du trenger hjelp nå.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Jente ringer (foto: 116111.no)

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Mye alkohol og rus hjemme?

Drikker alkohol (colourbox.com)

Du er ikke alene om å ha foreldre som drikker for mye eller ruser seg. Det er vanskelig i hverdagen, og kanskje ekstra vondt i ferier.

Les mer

Hva gjør politiet når de får vite om unge som har det vondt hjemme?

Politi 02800

Politiet er opptatt av å gi barn og unge den rettsikkerheten de har krav på. De skal bli hørt og trodd, og de skal slippe å leve i hjem der de er redde og utrygge.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser