Hopp til hovedinnholdet

Diverse spørsmål om lønn og arbeid

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hvor mye for jeg i lønn Kan jeg jobbe fire timer i være dag Hva skal jeg ha på meg Hvor lang pause får jeg Får jeg mat der eller ikke Kan jeg få 150kr være dag dersom jeg jobber Kan jeg få free 3 dager i uka

Besvart 20.06.2019 09:29
 

Svar
Hei

Hvor mye i lønn du får vil være avhengig av hva du klarer å forhandle deg frem til med din arbeidsgiver på egenhånd. Dette er ikke lovregulert. 

For personer som er under 15 år, eller som er skolepliktige, må arbeidstiden ikke overstige 2 timer i døgnet, og 12 timer i uken i uker med undervisning. På skolefrie dager kan du arbeide opp til 7 timer i døgnet. I skoleferier som varer i minst en uke, kan du arbeide opptil 7 timer i døgnet og 35 timer i uken.

Hva du skal ha på deg på jobb vil være avhengig om det finnes uniform på din jobb eller ikke. Bruker man ikke uniform på jobb, kan du selv bestemme hva du skal ha på deg. 

På de fleste arbeidsplasser få man ikke mat, men må ta med egen matpakke.  Hvis de serverer mat på jobben din vil du få beskjed om dette av din arbeidsgiver. 

Hvor mange dager du skal jobbe og hvor mange dager du skal har fri vil være avhengig av det du blir enig med arbeidsgiver på forhånd, før du begynner i jobben. 

Vår temaside om ungdom i arbeid.

 

Med hilsen svartjenesten i Arbeidstilsynet i samarbeid med ung.no

(Vær oppmerksom på at vårt svar i denne tjenesten kun er veiledende kortinformasjon. Har du flere spørsmål om arbeid kan du også ringe Arbeidstilsynet på tlf: 73 19 97 00)

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette må du vite om lønn og feriepenger

Pengesedler, 200-lapper (Foto: Colourbox.com)

Aldri hørt om tariff, feriepenger eller lønnsslipp? Da bør du lese dette.

Les mer

Rettigheter når du jobber

Jente og gutt jobber sammen (colourbox.com)

Feriepenger, arbeidskontrakt og lønn er bare noen av rettighetene du har når du jobber. Her er en oversikt over hva du har krav på som ansatt.

Les mer

Arbeidskontrakt og attest

Jente skriver kontakt (colourbox.com)

Fått deg jobb? Da har du krav på en skriftlig arbeidskontrakt. Og når du slutter i jobben kan du kreve en sluttattest.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie