Hopp til hovedinnholdet

Jeg opplever et stort kropps og klespress.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har et problem med at det er veldig mye kropp/kles press på skolen,senteret. Og generelt bare overalt. Jeg som itilleg sliter med overvekt og utestenging har det veldig vanskelig for tiden. Mamma og pappa har også litt problemer med penger, jeg spør bestandig om jeg kan få fks iPhone, eller en Adidas genser. Men de sier alltid at jeg er så egoistisk osv. Jeg har også fått vite av en veninne at folk synest jeg er rar. Etter en stund nå, har jeg blitt "den rare jenta alle holder seg unna" jeg vil da selvfølgelig ha ting som kan gjøre meg mindre "rar". Prøver å spare, men når mamma alltid må "låne" penger til ting, er det litt vanskelig. Itilleg føler jeg ingen skjønner men, broren min sier "hvorfor vil du ha iPhone, det er jo en dårlig tlf" osv, når jeg sier jeg vil ha flere venner sier han bare ting som "du trenger jo ikke iPhone for venner osv" men da han gikk på skolen var ting annerledes. Og det var ikke like mye press som det er nå. Og jeg har tlf d ikke finnes deksel til!

Besvart 25.06.2019 22:58
 

Svar
Hei jente 13 år.

Mange opplever, som deg, et press etter å være perfekt og ha alle de tingene som alle andre har. Da er det lett å få tanker om at kommer til å få det bedre om en klarer å skaffe seg alle disse tingene. 

Samtidig viser det seg at en blir ikke veldig lykkelig av å hele tiden kjøpe nye ting. Men det er bra at du forsøker å spare for å kjøpe deg noe du ønsker deg. Men jeg forstår at det er vanskelig om mamma alltid må låne penger av deg.

Jeg synes du skal snakke med noen voksne utenom familien din om hvordan du har det for tiden, om din opplevelse av kjøpepress, kroppspress og å bli oppfattet som rar. Det hjelper å snakke med noen når en synes livet er vanskelig og en har mange utfordringer som ikke lar seg løse så lett. Da kan helsesykepleier på skolen, eller helsestasjon for ungdom være en du kan snakke med. Her kan du få gode råd om hva du kan gjøre for å håndtere alt dette presset som du beskriver.

I tillegg synes jeg du skal forsøke å unngå å tenke at du må forandre deg og kjøpe ting for å bli godtatt og passe inn. Slik skal ikke være nødvendig og jeg synes heller du skal være stolt av deg selv, for du er mer enn god nok. 

Vær din egen beste venn og forsøk å ta vare på de rundt deg på en god måte. Vær en god venn og forsøk å unngå å fokusere på alle de tingen du ønsker deg og som kanskje ikke er så nødvendige?

Jeg håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg en riktig god sommer.

 

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvfølelse og kroppspress

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Fra vi er unge blir vi utsatt for ulike skjønnhetsidealer. På grunn av dette føler mange at de ikke er bra nok, og sliter med dårlig selvfølelse. Må det være sånn?

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer

Stå i mot kjøpepresset

Ung gutt sitter på et bord for seg selv på skolen, med mange andre elever bak. Gutten har en smartphone i hånden sin og han ser ut i løse luften. (www.colourbox.com)

Har du følt deg utenfor når vennene dine har ting du ikke har? Føler du press om å kjøpe de nyeste og dyreste tingene? Her får du tips til å takle kjøpepresset.

Les mer

Hva skal til for at du kjenner deg god nok?

Venner på skole  (colourbox.com)

Presset blant unge i dag er stort. Du skal være pen nok, flink nok, tøff nok, men fremdeles "normal" nok til å ikke skille deg ut. Finn ut hvorfor du er GOD NOK her!

Les mer

Ekte vs falske venner

Guttegjeng (colourbox.com)

Har du opplevd å bli sviktet av en venn? Eller har du opplevd å bli kjent med en person du følte du hadde god kontakt med, men som viste seg egentlig å være en falsk venn? Kjenner du en person du oppriktig kan kalle en ekte venn?

av Skage, ungdomsjournalist

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vennskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vennskap