Hopp til hovedinnholdet

Får ikke være sammen med vennene mine lenger

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er ei jente på 14 som har problemer med familien. Jeg føler meg alltid isolert og får ikke lov til å ha kontakt med noen av vennene mine lenger. Mamma vil ikke at jeg skal i det hele tatt ha venner, og hu ber meg om å fjerne all kontakt jeg har med dem. Hun får søsknene mine til å se om jeg snakker med venna mine, og får dem til å si ifra om jeg snakker med dem eller ikke. Jeg syntes det er veldig urettferdig pga de får være med venna sine, og de får gjøre alt det de vil, utenom jeg. Jeg får så vidt gå ut av huset til og med. Jeg er typen som ca aldri får kjeft, men søsknene mine får det, og det er alltid jeg som støtter dem når de får det av mamma, men når jeg får det så er det ingen som støtter meg, alle ender opp med å alltid gå imot meg, og jeg klarer ikke mer. Jeg vil leve som dette mer, jeg trenger virkelig hjelp, for dette er noe jeg har levd med lenge, men jeg har ikke sagt noe, for hvis jeg gjorde det, ville jeg fått mye kjeft av familien min...

Besvart 27.06.2019 21:46
 

Svar
Hei

Jeg forstår at det er vanskelig for deg å bo hjemme, når foreldrene dine ikke lar deg ha kontakt med vennene dine. Og når du ikke opplever å få støtte på samme måte som dine søsken. Det høres ut som du blir veldig kontrollert, på en måte som bryter deg ned. Og det høres ut som du blir urettferdig behandlet, ved at søsknene dine har andre regler enn deg. Det er vondt å lese at du skriver at du ikke klarer mer. Da tenker jeg at du er veldig fortvilet! Jeg ble glad for at du valgte å skrive inn til oss om dette fremfor å bære på det alene. 

Du er en ungdom på 14 år. Du er i en alder hvor det er naturlig at du bestemmer stadig mer over livet ditt og at du får lov til å være masse med venner. Dersom foreldrene dine nå har bedt deg kutte all kontakt med vennene dine høres det ut som noe alvorlig har skjedd. Ut ifra det du skriver høres det ut som noe har endret seg - altså at før fikk du lov til å være mer med venner men nå er det slutt på det. Er det sånn du også forstår det?

Det skal være svært gode grunner til at foreldre holder ungdommen sin inne og kontrollerer dem slik du forteller om her. For eksempel at ungdommen driver med noe kriminelt, ruser seg eller er til skade for seg selv/andre. Eller at ungdommen har venner som foreldrene mener kan være til skade for dem. Da kan det hende man må utøve ekstra mye kontroll som forelder, fordi man må passe på så noe skadelig ikke skjer med barnet sitt, som man har plikt til å passe på. Tror du foreldrene dine tenker at du er til skade for deg selv eller andre - eller at noe farlig kan skje med deg om du er med vennene dine? 

Uansett hva det kan være mener jeg at du kan kreve av foreldrene dine at de forklarer for deg hvorfor de ikke vil at du skal være sammen med vennene dine. Det er ikke greit at de oppfører seg slik du forteller om her, når du ikke forstår hvorfor! Kan du klare å snakke med dem om det, tror du? Dette er i så fall en samtale jeg syns passer mellom deg og dine foreldre. Det er de som har ansvar for deg. De kan ikke bruke søsknene dine som små "detektiver" for å kontrollere deg. Det er et foreldreansvar å lage regler for og å følge med på barna sine. 

Ut ifra dine beskrivelser høres det ikke ut som det er særlig lett å prate sammen i familien din. Så hvis du ikke opplever å bli hørt, eller ingenting blir bedre hjemme bør du søke hjelp fra andre voksne i hjelpeapparatet. Da foreslår jeg at du ringer Alarmtelefonen 116 111. Dit kan du ringe og få snakke med noen trygge voksne som kan hjelpe deg videre i akkurat DIN situasjon og som kan være med deg på å prøve å forstå hva som skjer hjemme og om det er noe du bør gjøre her og nå med situasjonen. Du kan være anonym hvis du vil. Dersom du kjenner på deg at du er veldig fortvilet og trenger å få snakket med noen fort, så ringer du i dag! Les også mer om  flere steder du kan ta kontakt i artiklene jeg har lagt ved under.

De gir flere tips og råd du kan ha nytte av. Lykke til videre.

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie