Hopp til hovedinnholdet

Faren min er streng, jeg ønsker å flytte ut...

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 19år og sliter med sosial kontroll fra faren min. Han er fra tyrkia og har en veldig streng kultur som ødelegger meg psykisk. Jeg får ikke lov til å gå ut og være ute sent, ikke ha på meg hva jeg vil, og jeg får ikke være med hvem jeg vil. Jeg får heller ikke lov til å ha kjæreste. Alt i huset skal være etter hans krav og regler. Jeg føler jeg blir alt for mye kontrolert. Han kjefter mye og veldig ofte får mamma mye kjeft. Moren min er norsk og lar meg gjøre egt det meste jeg vil. Jeg lurte på om det var noen måte jeg kunne få hjelp på for å få flyttet ut? Noen jeg kunne tatt kontakt med?

Besvart 02.07.2019 15:23
 

Svar
Hei

Så kjipt å høre at du føler at du ikke kan bo hjemme mer. 

Det er helt vanlig at foreldre setter grenser for sine barn som en del av barneoppdragelsen. Men i noen tilfeller setter foreldre helt urimelige begrensninger. Som du sier så har faren din en annen kulturell bakgrunn enn din mor, og dermed to ulike syn og regler for hva som er greit og ikke.

Siden du er 19 år er du etter loven myndig og kan bestemme over deg selv. Likevel når man bor sammen med noen, må man ofte forholde seg til "husregler". Ut ifra det du skriver synes jeg faren din høres urimelig ut, og siden du føler at du og han har veldig forskjellig tenker om hvordan du skal oppføre deg, så er det fint dersom dere får til å snakke om dette. 

Før du bestemmer deg for å flytte ut kan det være lurt å si noe til han om hvorfor du ønsker det. Det er ikke lett å stå i skvis mellom to kulturer, og det er kanskje vanskelig for han og forstå hvordan verden ser ut fra din synsvinkel. 

Det kan være fint å snakke med noen når man har det kjipt. Dersom du går skole, finnes det elevhelsetjeneste du kan ta kontakt med. Du kan også dra på helsestasjon for ungdom der du bor, og snakke med dem der. 

Siden denne ulikheten høres ut som om den rammer hele familien så kan du ta kontakt med familievernkontoret. Hvis du ønsker det, kan du få hjelp til å snakke med foreldrene dine, men du kan også komme alene og drøfte problemet ditt. På nettsiden www.bufdir.no kan du finne nærmeste kontor.

Dersom du skal gå på skole kan du søke stipend og lån hos Lånekassen slik at du kan betale for egen plass og bo.

Dersom du ikke har jobb, ønsker jobb eller ønsker hjelp til  å finne ut om du kan få økonomisk støtte kan du kontakte NAV.

Legger ved noen artikler som jeg tror er nyttige for deg <3

Krysser fingrene for at det ordner seg for dere på best mulig måte!

 

 

 Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesykepleier i ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lever du mellom to kulturer?

To jenter (colourbox.com)

Mange ungdommer opplever det som vanskelig å forholde seg til foreldrenes forventninger. De vil ikke skuffe dem de er glad i, men ønsker samtidig å ta egne valg i livet. Kjenner du deg igjen?

Les mer

Utsettes du for sosial kontroll?

PC med hengelås (colourbox.com)

Bestemmer dine foreldre over fritiden din? Kontrollerer de din mobil og PC? Bestemmer de hvilke klær du kan bruke? Er det så sterk kontroll at du ikke får hverdagen din til å fungere med venner, lekser, fritidsaktiviteter og lignende?

Les mer

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme