Hopp til hovedinnholdet

Gruer meg til konfirmasjonen min

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg gruer veldig til konfirmasjonen min fordi jeg vet at det vil bli en dårlig dag. Planen var egentlig å feire sammen med familie, men jeg føler at det blir rart og ukomfortabelt siden foreldrene mine er skilt, og jeg har nesten ikke noe kontakt med familien til faren min og moren min, så det blir ikke sånn likevel. Det var ikke engang sikkert at faren min i det hele tatt kunne komme, siden han heller ville prioritere jobben sin. Nå vet jeg ikke helt hva som vil skje den dagen. Tror ikke at det vil bli noen feiring i det hele tatt. Ingen av foreldrene mine husker konfirmasjonsdatoen engang. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre...

Besvart 14.08.2019 11:19
 

Svar
Hei

Det høres ut som at du har det veldig vanskelig nå. Jeg forstår at det er vondt å tenke på at konfirmasjonsdagen din kanskje ikke blir slik du har sett for deg. Det er trist når dine foreldres skilsmisse ødelegger for familiefesten din. 

Du forteller at du er usikker på om pappa i det hele tatt vil komme, på grunn av jobb. Det høres ikke greit ut syns jeg. De fleste foreldre pleier å ordne det til med jobbene sine slik at de kan være med på sine barns konfirmasjon. Jeg blir derfor nysgjerrig på om det i tillegg er andre grunner som gjør at din pappa vurderer å ikke komme. Grunner du kanskje ikke har snakket med han om? Noe som har med mamma og pappa å gjøre? Har pappa fortalt noe om dette til deg eller er det andre i familien som har sagt at han kanskje ikke kommer? Jeg syns du skal spørre han direkte hva dette handler om, så slipper du å forholde deg til halve sannheter og usikkerheter! Kunne du klare det?

Det er viktig at du får gode og ærlige svar fra dine foreldre dersom det er en konflikt knyttet til skilsmissen, eller samarbeidet om din konfirmasjon. Hvis det er slik at du lurer på om de i det hele tatt husker konfirmasjonsdagen din får jeg tanker om det er et høyt konfliktnivå mellom dem og at de har mye annet å tenke på. Da trenger de å bli minnet på hva som egentlig er viktig her - nemlig deg, og din store dag. Kanskje trenger du hjelp til å få snakket med dem, dersom de er veldig fraværende om dagen. Har du noen andre voksne du er trygg på og stoler på, som du kunne tatt med i en prat?

Eventuelt kan du vurdere å skrive et brev til foreldrene dine. Det er ofte lettere å skrive ting enn å si ting når det er noe som er vanskelig å formidle til dem som står deg nærmest. Du kan også fortelle at du har kontaktet oss i ung.no om dette, du må gjerne vise foreldrene dine svaret mitt også.

Når du prater med (eller skriver til) mamma og pappa kan det være lurt at du også sier litt om hva du selv ønsker deg for konfirmasjonsdagen din! Dersom du ikke har mye kontakt med mamma og pappas familie kan det hende dere likevel kan ha en fin konfirmasjon med et mindre selskap, med færre gjester? Og kanskje noen av dine venner? Det er mange måter å gjøre det på. Noen velger også å dra på tur, vekk hjemmefra og uten andre enn bare de nærmeste, men likevel som en feiring. Hvordan har DU lyst til å markere konfirmasjonen din, når du bare lytter til dine egne behov?

Som du skjønner tenker jeg at det er viktig at mamma og pappa får vite at du er lei deg og vite hva du egentlig ønsker for konfirmasjonen din. Kanskje de ikke har forstått det? Kanskje de tenker at siden du har gått med på å ikke feire med storfamilien, så er det greit for deg at konfirmasjonen ikke blir til noe stort opplegg. Men du må fortelle dem hvordan det egentlig føles for deg. 

Min mening er at mamma og pappa bør greie å være voksne nok til å heve seg over de konfliktene de har og samarbeide om din store dag slik du ønsker å feire, selv om de er skilt. 

Jeg håper dette ordner seg og at du får en fin dag når konfirmasjonsdagen kommer. Les artiklene jeg har lagt ved til deg under, de gir flere tips og innspill!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Forandringer etter foreldrenes brudd

Familie som flytter fra hverandre (colourbox.com)

Samlivsbrudd kan oppleves forskjellig, men for de fleste påvirker det livet. Noen får det litt vanskeligere en stund, men du kan selv gjøre noe for å påvirke hvordan DU har det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfirmasjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfirmasjon