Hopp til hovedinnholdet

Finnes det støtteordninger for ungdom som sliter med å bo med familien sin?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Finnes det støtteordninger for ungdom som sliter med å bo med familien sin, så det kan finne egen bolig for å kunne leve i fred? Foreldrene mine påvirker min mental helse, min skoleliv, min sosial liv, osv. negativt, og det er noe jeg vil unngå, spesielt i den kritiske siste året av videregående. Selv om jeg har deltids jobb, jeg har ikke nok til å leie ut en liten hybel til meg selv, og dermed trenger jeg litt hjelp. Er det mulighet, eller må jeg fortsette å lide?

Besvart 14.08.2019 22:57
 

Svar
Hei

Takk for at du stiller oss spørsmål!

Det er veldig leit å høre at du har det så vanskelig. Det er foreldre som har det juridiske ansvaret for sine barn til de blir myndige. Dette innebærer at du ikke kan ta opp lån, skrive under leiekontrakt og så videre uten foreldres samtykke.

Så lenge man er under 18 er det bare barnevernet som kan flytte deg hjemmefra uten dine foreldres samtykke. Barnevernet kan hjelpe deg til å skaffe deg et sted å bo. Dersom du ikke kan bo hjemme av hensyn til din psykiske helse kan du da søke på borteboer stipend selv om du ikke bor langt nok hjemmefra. Du bør da også ta kontakt med NAV.

Skal du ha hjelp av barnevernet må du være i kontakt med dem før du er 18. Du kan selv ta kontakt med barnevernet der du bor, eller gjennom Alarmtelefonen 116 111. De kan også være godt for deg å snakke med noen om hvor vanskelig situasjonen du er i.

Helsesøster, sosiallærer eller helsestasjonen for ungdom er gode steder for deg å ta kontakt.

Legger ved noen artikler som vi håper kan hjelpe deg!

Lykke til!

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem har rett på økonomisk hjelp?

Tom lommebok

Økonomisk stønad skal gis til alle som trenger hjelp for å overvinne eller tilpasse seg en vanskelig livssituasjon.

Les mer

Bostipend på videregående (borteboerstipend)

Lånekassen og flytteeske (colourbox.com)

Må du flytte hjemmefra for å gå på videregående? Da kan du ha rett til bostipend fra lånekassen.

Les mer

Få det bedre hjemme med familieråd

Film om familieråd (bufdir.no)

Har noen foreslått familieråd for at du skal få det bedre hjemme, eller er du bare nysgjerrig på hva det er? I familieråd samarbeider barn, familie, nettverk og fagfolk om å finne de beste løsningene for barn og ungdom.

Les mer og se en film om hva som skjer i et familieråd.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra