Hopp til hovedinnholdet

Har jeg rett til å bo hos min far, selv om han ikke er min biologiska far?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Faren min er ikke min biologiske far, det har jeg alltid visst, men i 2018 skilte foreldrene mine seg, frem til nå har jeg bodd like mye hos begge som de yngre søsknene mine, men nå lar ikke mamma meg bo noe hos pappa lenger. Jeg blir så psykisk sliten bare av å være hos mamma en uke eller to. Jeg og moren min har ikke hatt ett godt forhold på flere år og det er mye krangling for ingenting, jeg føler ikke at hverken følelsene eller meningene mine blir verdsatt. Jeg vet ikke om jeg klarer dette psykisk. Så det jeg egentlig lurer på er hvilke rettigheter jeg har og hvordan jeg kan fikse sånn at jeg ikke alltid må være der. Jeg har allerede prøvd å snakke med ho, men ho bare rister det av. Har prøvd familieterapi før men hjalp ikke så mye, men har bedt om å prøve igjen fordi forholdet mellom søstera mi og mamma blir svakere hver dag. Orker bare ikke bo der fulltid og frykter for at min mentale helse skal gå rett i dass igjen, vil ikke miste forholdet jeg har med faren min heller.

Besvart 19.08.2019 22:35
 

Svar
Hei

Takk for at du stiller oss spørsmål!

Det høres ut som at du har opplevd faren din som far på alle andre måter enn biologisk. Du har fått lov til å knytte deg til ham som en datter. Det er forståelig at du trenger ham i livet ditt. Det er også forståelig at du synes det er urimelig at du må bryte kontakten med ham fordi moren din har brutt kontakten med ham.

Om du har du har juridisk rett til å ha kontakt med ham kommer an på om han har del i foreldreansvaret for deg. Det kan ha skjedd dersom du ble født etter moren og faren din giftet seg eller om han har adoptert deg. Dersom moren din har foreldreansvaret har hun myndighet til å ta beslutninger på dine vegne.

Er det noen andre voksne som kan hjelpe deg snakke med moren din?  Det kan hende at du må forsette å prøve å snakke med henne slik at hun forstår at dette er viktig for deg. Om to år er du myndig og kan bestemme selv hvem du vil ha kontakt med.

Håper dette var svar på det du trengte å vite.

 

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Få det bedre hjemme med familieråd

Film om familieråd (bufdir.no)

Har noen foreslått familieråd for at du skal få det bedre hjemme, eller er du bare nysgjerrig på hva det er? I familieråd samarbeider barn, familie, nettverk og fagfolk om å finne de beste løsningene for barn og ungdom.

Les mer og se en film om hva som skjer i et familieråd.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme