Hopp til hovedinnholdet

Usikker på om jeg liker at pappa og stemor er sammen

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurer bare på. Dette er ikke så ille men. Jeg har en pappa og en stemor. Men jeg er litt usikker på om jeg liker at de er sammen. Jeg liker ikke at hun sover hos oss. Men jeg har sagt til dem at det er greit men ja. Hva burde jeg gjøre, helst noe annet en å snakke med dem. Jeg føler jeg får angst når de sover sammen feks når vi er i Spania sammen

Besvart 19.08.2019 14:21
 

Svar
Hei

Jeg forstår godt usikkerheten din. Det er veldig normalt at du reagerer på at et nytt og delvis fremmed menneske sover i sengen med din pappa. Huset ditt er ment å være ditt fristed og din trygge plass der du skal føle deg helt avslappet. Kanskje føles det ikke sånn når din stemor er der? Det er ikke rart at du reagerer når det plutselig er en annen voksen i huset ditt som er der med alle sine ukjente lukter, lyder, og rutiner uten at du har helt kontroll på dette. Plutselig møter du henne kanskje på badet, plutselig står hun på kjøkkenet og lager mat. Man kan føle at man mister litt oversikt og kontroll over det som egentlig skal være helt trygt. Det kan være veldig vanskelig for mange barn/ungdommer å oppleve at nye voksne kommer "på banen".

Selv om du sa ja først til at hun kunne sove hos dere betyr det jo ikke at du kunne vite alt om hvordan det ville bli. Syns du det at stemoren din overnatter ble vanskeligere enn du hadde sett for deg? Når du beskriver at du får angst av at de sover sammen, tenker jeg det betyr at du har en sterk reaksjon. Du har lov til å sette noen grenser og du har lov å si ifra at du syns det er vanskelig.

En ting jeg blir nysgjerrig på: Har du tenkt noe over hva som gir deg en så sterk reaksjon? Hva du ikke liker? Er det bare det at det er ekkelt at en annen dame sover sammen med pappa? Eller er det noe du savner, f.eks tid alene med pappa? Tar stemoren din over og lager regler for dere i huset? Eller er hun ufin mot de på noen måte? Kanskje tenker du på hvordan det er for mamma at pappa har fått ny kjæreste? Det er mange grunner til at en slik situasjon kan bli sår og vanskelig. Forsk litt på hvorfor du ikke liker det som skjer i din familie. Jo mer du skjønner deg på deg selv, jo lettere vil det være å snakke om dette. 

Du sier at du ikke vil snakke med pappa eller stemor om det du tenker og føler. Det finnes heldigvis mange andre du kan snakke med. Har du eldre søsken? Tanter, onkler, fettere eller kusiner som kjenner litt til situasjonen og som du stoler på? Snakk med dem! Et annet voksent familiemedlem kan være god støtte her. Han eller hun kan hjelpe deg å si det du vil si til pappa, så slipper du å si noe alene.

Kanskje har du også venner med skilte foreldre som kan kjenne seg igjen og som kan støtte deg litt her? Det er mye hjelp i gode venner. 

Hvis du ikke syns det holder å snakke med i ditt eget nettverk kan du kontakte hjelpeapparatet. Sjekk ut informasjon i vår artikkel om familievernkontoret. Det er et gratis tilbud til familier som har det vanskelig i slike situasjoner som det du beskriver her. Du kan ringe dit selv som ungdom, og be om en samtale først. Etterhvert, hvis du er klar for det, kan den du snakker med på familievernkontoret kalle inn pappa (og evt stemor) til en felles samtale der du også er med. Eller de kan ha samtale med bare pappa (og evt stemor) for å formidle det du føler på vegne av deg. 

Jeg har i tillegg funnet noen flere artikler til deg som kan gi nyttig informasjon. De ligger under svaret mitt. 

Jeg håper dette var til nytte. Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan takle mammas eller pappas nye kjæreste

Hilser med hånda (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å finne seg i at mamma eller pappa har fått ny kjæreste. Kanskje du får stesøsken i tillegg? Her får du noen tips som kanskje kan hjelpe deg.

Les mer

Jeg vil snakke med noen for å dele tankene mine

Nervøs dame (colourbox.com)

Noen ganger er det vært fint å kunne snakke med noen andre enn venner. Det finnes voksne som har tid til å lytte.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie