Hopp til hovedinnholdet

Ønsker mer spilletid men foreldre er strenge

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei Jeg er en gutt på 15 år som mener jeg har strenge foreldre når det kommer til spilling. Jeg får spille fra kl 7-9 hver dag, noe jeg synes er lite spesielt i helgene. Å gjøre positive ting som å være med venner, gjøre skolearbeid og husarbeid hjelper heller ikke. De mener jeg ikke kan forvente mer spilletid fordi da er jeg «avhengig». De forventer at jeg gjør masse skolearbeid, selv når det er verken lekser eller prøver som må forberedes. Hver gang jeg tar opp temaet spilling, blir jeg alltid sett på som «avhengig». Mener selv at jeg ikke er avhengig når jeg klarer å balansere skole, venner, familie osv. Vet ikke helt hva jeg skal gjøre, har lyst på friere tøyler og ikke alltid ha den samme faste spilletiden.

Besvart 07.09.2019 09:27
 

Svar
Hei

Først av alt vil jeg si beklager for at det har tatt så lang tid å få svar!

Ut ifra det du skriver skjønner jeg at du syns foreldrene dine er for strenge med deg når det kommer til spilling. Reglene dere har virker fastlåste, altså at de er helt like hele tiden og at det ikke er rom for unntak. Det er ikke nødvendigvis noen god måte å forholde seg til spilling på og det kan skape mye krangling mellom dere. 

Ut ifra det du forteller viser du ingen tegn til avhengighet og det høres ut som at du klarer å balansere alle tingene i livet ditt på en god måte. Det er ikke slik at man blir avhengig av å spille over to timer hver dag. Det er andre ting som har betydning når man vurderer hvorvidt en person har blitt avhengig av spill, som for eksempel: Man slutter med andre aktiviteter - Man kutter ut sosialt samvær med venner og familie -Man skulker skolen, dropper lekser, prøver og eksamener - Man spiller om natta og sover om dagen - Man prøver å slutte eller trappe ned spilling uten å få det til. Kjenner du deg igjen i noen av disse tingene? Hvis ikke er nok lite grunn til bekymring. 

Ofte lager foreldre regler basert på det de tror er lurt, ut ifra det de leser og ser, og vet om deg. Men det er ikke sikkert de vet så mye, for mange ungdommer slutter å snakke med foreldrene sine om sitt "indre liv" når de blir eldre - altså hva de tenker, gjør og føler. Kunne du fortalt dem litt mer om hvordan det er å være deg? Er det noe du kan si som vil gjøre dem mindre bekymra for spillavhengighet, tror du? Jo mer du kan si, jo mer vil de forstå. Jo mer de forstår jo bedre avgjørelser kan de ta på vegne av deg. 

Jeg syns derfor du skal forsøke å snakke med dem. Du kan si at du vil sette av tid til å snakke om at dere har ulik oppfatning av spill-reglene de setter for deg. Si at du vil ta en ryddig diskusjon på saken dere dere snakker rolig og lytter godt til hverandre. Det kan være lurt at du forbereder deg litt til samtalen. Forsøk å forberede deg ved å finne svar på spørsmål som:

- Hvorfor er det viktig for deg å få spille mer enn fra kl 7-9?

- Når er det viktig for deg å få spille mer enn fra kl 7-9?

- Hvor mye spilling syns du er greit i løpet av en dag og hvorfor?

- Hva kan mamma og pappa gjøre for å vise deg mer tillit? (Fokuser på det du ønsker at de gjør, fremfor det du ikke liker at de gjør).

- Er det ting du får til/driver med i livet ditt du er fornøyd med, som mamma og pappa ikke ser? Noe de trenger å forstå mer av om deg som du kan fortelle dem om, som ville få dem til å tenke annerledes om reglene de har i forhold til spilling?

Prøv i samme samtale å forstå hvorfor foreldrene dine har de reglene de har og lytt til det de har å si. Kanskje har de noen gode poenger som du kan forstå, selv om du ikke er enig i alt. Du må forberede deg på å både gi og ta i en slik prat.

Jeg har lyst til å tipse dere om noen bra nettsider. På snakkomspill.no kan du og foreldrene dine finne Husfredavtalen. Denne avtalen inneholder tips til hvordan dere kan snakke sammen og komme fram til en god løsning som alle i familien kan leve med, når det gjelder spilling. Sjekk den ut.

Håper dette ga svarene du trengte! Lykke til og kos deg med spilling og andre ting du har i livet ditt.  

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spill
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spill