Hopp til hovedinnholdet

Hva skjer om man ikke vil bo hos mamma eller pappa?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Mine foreldre er skilt. Eg vil ikkje bu hos mamma eller pappa. Kva skjer da?

Besvart 11.09.2019 10:32
 

Svar
Hei

Jeg forstår at du ikke har det noe bra hjemme, dersom det er slik at du ikke ønsker å bo hos verken moren eller faren din. Du spør hva som skjer om man ikke ønsker å bo med foreldrene sine. Jeg skal forsøke å svare deg på dette, selv om det ikke finnes noe helt konkret svar som gjelder for alle barn i alle situasjoner.

I utgangspunktet så er det foreldrene dine som har ansvaret og omsorgen for deg helt til du er 18 år og myndig. Selv om foreldre skiller seg pleier de å fortsette å dele på omsorgen for barna, slik at barna bor litt hos begge. Det skal en del til for at du, når du er under 18 år, kan flytte ut fra dem begge. HVIS det er snakk om å flytte et helt annet sted enn hos foreldrene sine så er det barnevernet som må kontaktes. De vurderer hvorvidt hjemmesituasjonen til et barn er så dårlig at barnet eventuelt bør flytte ut. Les mer i denne artikkelen om hvordan du kan gå frem for å kontakte barnevernet dersom du vil snakke med dem om at du ikke vil bo hjemme.

Det skal som sagt være ganske alvorlig før man går til det skrittet å vurdere at et barn bør bo andre steder enn hos foreldrene sine. Noen ganger kan man forsøke å finne andre løsninger innad i familien, for eksempel at man bor hos et annet familiemedlem eller hos foreldrene til en god venn i en periode. Dette kan kanskje være aktuelt for deg? 

Jeg håper dette ga svarene du trengte. Det er ingen dum ide å ringe barnevernet når man har det vanskelig og har spørsmål slik du har her! Selv om det ikke ender med at du flytter ut kan det hende at du får god hjelp i den situasjonen du er i. Kanskje kan barnevernet snakke med deg og foreldrene dine sammen, om at du ikke ønsker å bo hjemme lenger. De kan hjelpe dere til å få det bedre med hverandre.

Jeg ønsker deg lykke til! 


Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern