Hopp til hovedinnholdet

Utleier mener jeg henger etter på husleien. Jeg er uenig.

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg leide en hybel i sommer for å studere. Men siden jeg ikke kunne flytte til hybelen og huseieren ville så fort som mulig leie ut så avtalte vi at jeg skulle betale halve husleien til juli som var 3600kr, det betalte jeg den 4.juli. I leiekontrakten står det at husleien skal være betalt den 1 hver mnd forskuddsvis. Og det la jeg merke til etterpå og spurte om vi kunne bytte til 15. hver mnd fordi jeg får stipend den 15. hver mnd og det var greit. Så neste mnd i august betalte jeg fult husleie som er på 7200kr den 8. august som jo er før 15. Den 10.september fikk jeg melding med utleieren at husleien er forsinket og hun har gitt oss mulighet til å betale 15-15 og det benytta jeg ikke... Jeg skjønte ingenting og sa at vi avtalte å betale hver 15. Også sa hun at den 15 var hvis vi betalte fult leie fra starten på den 15 og at nå ligger vi 1/2 på etterskudd. Og dermed sa hun at for september må vi betale 7200 + 3600. Er dette rettferdig og rett slik hun gjorde det?

Besvart 16.09.2019 15:56
 

Svar
Hei

Dersom du har en avtale som sier at du betaler husleien den 15., er det ikke dermed sagt at det er avtalt at du betaler 15.-15. Det kan like gjerne bety at du betaler for inneværende måned, med forfall den 15. Slik jeg forstår deg var en slik ordning din intensjon da du foreslo at betaling skulle skje den 15. Utleier er på sin side av den oppfatning at det ble avtalt at leieperioden løper fra den 15. til den 15. 

Dette er ikke egentlig et spørsmål om hva som er rettferdig og rett, fordi det er vanskelig å si. Spørsmålet er hva som faktisk er avtalt. Mitt inntrykk er at dere er enige om at noe er avtalt, men ikke hva. Det er derfor viktig å få en klar avtale på plass. 

Du bør derfor se gjennom korrespondansen med utleier, for å undersøke om det er gjort en objektivt sett klar og konkret avtale om forfallsdato og leieperiode. Er det det kan du holde utleier til avtalen. Er det som ble avtalt derimot egnet til å forstås begge veier, må du snakke med utleier. Målet er at dere kan bli enige om en ordning som fungerer for dere begge, enten det er forfall den 1., den 15. for inneværende måned, eller at det betales leie for den 15. til den 15.

Når betalingsdato og den enkelte leieperiode er fastsatt, må du sørge for at du kommer ajour med betalingene. Hva dette innebærer vil variere avhengig av hvilken løsning dere blir enige om.

Forfall den 1.: Du er ajour så lenge du har betalt for september nå, men du må betale ny leie innen 1. oktober.

Forfall den 15. - betaling for inneværende måned: Du er ajour så lenge du har betalt for september. Ny leie forfaller den 15. oktober.

Forfall den 15. - betaling for 15.-15.: Da ligger du kr. 3 600 bak, så lenge du har betalt leie for september. Når kr. 3 600 er innbetalt forfaller neste husleie 15. oktober, og gjelder da fram til 15. november.

Hilsen Leieboerforeningen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette må du vite om leiekontrakten din

Nøkler i døra (colourbox.com)

Kan du skrive leiekontrakt når du er under 18 år? Kan utleier øke husleien når som helst? Her får du svar på noen av de vanligste spørsmålene om å leie bolig.

Les mer

Hvordan tar du opp ting med utleier?

En vask som lekker. (foto: ung.no)

Hva gjør du når møblene er ødelagte eller toalettet er tett i boligen du leier? Her får du tips om hvordan du kan ta opp ting med utleier.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra