Hopp til hovedinnholdet

Jeg orker ikke bo hjemme mer, jente 13 år

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei.. jeg orker rett og slett ikke bo hjemme mer, mamma kjefter på meg hele tiden å skylder alltid på meg om det er noe! Har to småsøsken å de får alt de peker på å når eg spør om noe blir hun bare drittsur å kjefter.. Sliter veldig med depresjon som er i slekten å det gjør ting bare verre. Har rømt hjemmefra flere ganger pga mamma men hun blir bare mer sur å det orker jeg ikke! Vil egentlig ikke kontakte barnevernet for de kommer ikke til å gjøre noe med det unntatt å snakke med mamma.. å det blir det ikke bedre av. Hva kan jeg gjøre?

Besvart 29.09.2019 15:18
 

Svar
Hei jente 13 år

Det høres vanskelig og slitsomt ut. Det er leit å høre at du har rømt hjemmefra, og at moren din bare blir mer sur. 

Jeg tenker at du forsøker å vise at noe er galt, og det å rømme er en måte å vise det på. Du har helt sikkert trengt mye annet når du da kommer hjem, som omsorg og en voksen som lurer på hvordan du har det.

Jeg lurer på om moren din er sliten. Det høres ut som hun er inne på et spor med bare kjefting. Har det vært bedre tidligere? Var hun hyggeligere mot deg da du var liten, som hun nå er mot småsøsknene dine?

Har du fortalt moren din hvordan du opplever å bo hjemme? Det kan høres ut som du ikke tror at det kan hjelpe, men jeg tenker at det er viktig at moren din forstår hvordan du har det.

Du har rett i at barnevern vil forsøke å snakke med dere om du tar kontakt med dem. Barnevern skal jo snakke med deg alene, og det er barnet de skal vurdere situasjonen til. Jeg kan jo tenke meg at det finnes noe som kan gjøre det bedre hjemme hos dere. 

Du kan tenke på om du vil ta kontakt med barnevern. Hvis du vil ta kontakt så kan du rett og slett bare ringe. Jeg legger ved en artikkel til deg hvor det står om barnevern.

På veien til å kontakte barnevern kan du jo snakke med helsesykepleier ved skolen din eller Helsestasjon for ungdom. Helsesykepleier snakker med mange barn og ungdom som har det vanskelig hjemme. Helsesykepleier snakker også med barn og ungdom om følelser, og du kan snakke med helsesykepleier om depresjon også. Helsesykepleier kan hjelpe deg med å ta kontakt med barnevern. 

Jeg anbefaler deg å snakke med noen fordi det høres ut som du er litt alene. Du er bare 13 år, og det at du har rømt hjemmefra og bare får kjeft høres ikke greit ut. 

Jeg tenker at dere må se om noe blir bedre hjemme før det å flytte er en god løsning. Du kan jo tenke etter om det er noen voksne i nettverket deres som du er trygg på, og som du kan sove noen netter hos. Det kunne sikkert vært deilig for deg med en liten pause.

Jeg legger ved flere artikler til deg. Lykke til, håper du får det bedre!  

Vennlig hilsen familieterapeuten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker (colourbox.com)

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan du tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Her er tipsene du trenger.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Jente ringer (foto: 116111.no)

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern