Hopp til hovedinnholdet

Jeg har solgt min PS4, men angrer. Hva skal jeg gjøre?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, for 6 måneder siden solgte jeg ps4 min med headset, pc skjerm, 2 kontrollere. for 2400. Siden det har jeg hatt drømmer om at jeg spiller playstation eller noe lignende, dette skjer ofte sånn 3 ganger hver uke. Nå har jeg bestemt meg og kjøpe ps4 eller jeg vil det. Men jeg går i 10 klasse og de karakterene eg har fått til nå er 3 og 3. så jeg vet ikke om det er så lurt og foreldrene mine kommer til og bli så skuffet. Men helt helt inni meg vil jeg så gjærne kjøpe ps4 og spille fifa 20. kan dere gi meg noen tips ?

Besvart 29.09.2019 19:02
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til ung.no. 

Du skriver ikke noe om hvorfor du solgte din PS4, men jeg antar at det var fordi at du ville prioritere skolen bedre? Men, samtidig så skriver du at du har 3 i mange fag og det betyr jo at du klarer deg bra på skolen. Er det slik at dine foreldre vil at du skal jobbe mer med skolearbeidet, men du tenker at du gjør så godt du kan og vil ikke klare bedre?

Det er mange krav man kan stille til seg selv eller føle at andre legger på en. Disse kravene er det bare du som kan kjenne på om de er realistiske eller ikke. Det å bruke tid både på skolearbeid og hjemmetid med spill og moro har vel en del å si for din psykiske helse. Det er utviklende for hjernen og spille strategispill, noe FIFA 20 er, men du kan jo ikke spille det hele tiden. Da vil det bli for mye og det vil gå ut over skolearbeidet ditt.

Som du sikkert forstår så er det best og først gjøre seg ferdig med skolearbeid, så kan du spille spill. Mange spiller med sine venner og det er jo bra, mens andre igjen velger å fra ut og treffe venner. Dette er noe du må tenke over hva som er best for deg. Det at foreldrene dine skal bli skuffet kan du kanskje forebygge ved å snakke litt med dem om dine tanker om spilletid. Da kan dere på forhånd bli enige om hva som forventes av den annen part.

Som du sikkert vet så er Data-/PC-/mobilspill er en del av hverdagen til både barn, ungdom og voksne. For noen kan det bli for mye spilling, slik at det tar over hverdagen helt. Mange foreldre er redde for dette, og det er viktig at du kjenner på hvor mye du kan legge ned i spillet. Du solgte nok ikke din PS4 fordi du var spilleavhengig, men jeg kan skrive litt generelt hva ungdom på din alder bør tenke litt over: 

Noen tegn på at du kan være spilleavhengig kan være at du blir fortere irritert og i dårlig humør, og at du er mer rastløs enn du pleier. Mange unge som spiller for mye har mer fravær fra skolen (eller jobben) enn før, og de ønsker ikke å være med på for eksempel familiemiddager eller andre ting, fordi de heller vil spille. Ofte blir det mye kjefting og krangling i familien fordi foreldrene ønsker at du spiller mindre, men du synes ikke det. Du kan også kjenne på fysiske problemer som at du er trøtt, går ned i vekt, er blek, eller at du får dårlig hygiene og blir mindre opptatt av utseendet ditt. Du må hele tiden spille mer for å opprettholde det du får til i spillet. Det at du sitter så mye alene og spiller kan gjøre deg mindre sosial, og du kan miste venner.

Hvis du kjenner deg igjen i dette, vil jeg råde deg til å ta en prat med foreldrene dine om det. Du kan også snakke med en annen voksen i familien din, eller med helsesykepleier på skolen eller med noen på helsestasjon for ungdom. Du kan også finne råd på spillavhengighet.no

Håper at du fikk litt hjelp til å velge hva du vil gjøre. Velger du å kjøpe PS4 igjen så kos deg med spillingen, men husk også at skolearbeid bør prioriteres:-)

Med vennlig hilsen

Helsesykepleier, ung.no.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sjekk om du spiller for mye

Skjermdump Fortnite

Lurer du på om du er spillavhengig? Her er rådene for deg som spiller for mye.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spill
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spill