Hopp til hovedinnholdet

Har stukket av hjemmefra, får det konsekvenser for meg?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

I går kveld stakk jeg av hjemmefra fordi jeg hadde det vanskelig og hadde kranglet med foreldrene mine. Jeg dro ned til byen alene rundt 23.00, og var der helt til kl 05.00 før jeg ble funnet av politiet og barnevernsvakta. Vil dette ha noen konsekvenser for meg? Jeg har stukket av to ganger før dette også, og har blitt meldt savnet alle gangene. Jeg lurer også på om dere vet om noen jeg kan snakke med eller noe jeg kan gjøre når ting blir vanskelig..

Besvart 01.10.2019 00:14
 

Svar
Hei gutt 14 år

Du har det så vanskelig at du drar til byen alene på natta, det høres vondt ut.

Du spør om det får noen konsekvenser for deg, og da tenker du sikkert på om du får noen type anmerkning på politiattesten? Det får ingen sånne konsekvenser for deg. Du har ikke gjort noe galt eller brutt en lov, du har det rett og slett bare veldig vanskelig.

De du snakket med på barnevernsvakten skriver en journal. De har taushetsplikt og informasjonen om deg skal brukes så du kan få hjelp.

Det er fint at du ønsker noen å snakke med. Du kan snakke med barnevernet, jeg regner med at du får tilbud om oppfølging der. Hvis du ikke har fått en kontaktperson hos barnevern, så kan du selv ta kontakt. Du søker rett og slett opp barnevern der du bor, så kan du ringe.

Barnevern høres kanskje litt skummelt ut, men deres jobb er å passe på at barn har det bra. De snakker med barn og ungdommer i alle mulige situasjoner.

Du kan også snakke med helsesykepleier ved skolen din. Det viktigste er at du finner en person du føler deg trygg på, så du kan fortelle det du har på hjertet.

Jeg lurer på  om du også kan trenge en person å snakke med når ting blir vanskelig. Det må være veldig vondt for deg å ha en krangel, og så gå ut alene. Du kan ringe til alarmtelefonen for barn og unge. De har åpent fra 1500 og til 0800. I helger og helligdager er telefonen åpen hele døgnet.

Hva er det som skjer når du stikker av? Jeg tenker at det betyr at noe ikke er greit for deg. Det er viktig å finne ut hva det er, og ta bort det. Hvis du snakker med helsesykepleier eller barnevern så kan de hjelpe deg med å få snakket om hvordan du har det og hva som skjer.

Jeg legger ved flere artikler til deg.

Det begynner å bli kaldt ute. Jeg håper du får hjelp rask, og at du slipper å stikke av flere ganger.

 

 

Vennlig hilsen familieterapeuten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Du har krav på omsorg

Hender som holder hverandre (colourbox.com)

Du har krav på omsorg. Det er i første rekke dine foreldre som har ansvaret for å gi denne omsorgen, men de kan ha behov for hjelp med dette ansvaret i korte eller lengre perioder.

Les mer

Hva er barnevernet?

colourbox.com

Barnevernet skal gi barn, unge og familier hjelp og støtte når det er vanskelig hjemme. Det er foreldrene som har ansvar for å gi sine barn omsorg, men hvis de ikke får det helt til, skal barnevernet hjelpe til så barn og unge får omsorg, trygghet og utviklingsmuligheter.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Jente ringer (foto: 116111.no)

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern