Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg være ansvarsperson for egne søsken?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Jeg har 2 småsøsken på 11 som bor annenhver uke hos min mor, og annenhver uke hos sin far. De har begge psykiske og fysiske diagnoser, og den ene får daglige medisiner for dette, samt ukentlig psykologbesøk. Min mor har åpenbare psykiske problemer som hun nekter å gå til psykolog med uansett hvor mye jeg snakker med henne, noe jeg mener går utover hennes ansvarsevne. Deres far bor i en husstand med sin kone og 5 barn til, som riktignok går utover tilsynet til mine søsken, i tillegg til at han har sinneproblemer. Ingen av dem går/vil gå til psykolog, og de glemmer ofte ting som at et barn må ta med med seg medisiner til den andre husstanden, at det ene barnet skal til psykolog ol. Jeg mener at foreldrene ikke tar godt nok ansvar for dem, men hva kan jeg gjøre med dette? Er det mulig å tvinge dem til psykisk evaluering/hjelp? Jeg er deres eneste voksne søsken, og har derfor flyttet til en annen by, men lurer på om jeg kan bli en verge/ansvarsperson i tillegg til foreldrene?

Besvart 02.10.2019 09:12
 

Svar
Hei jente 20 år!

Takk for at du skriver til ung.no! Din bekymring for dine søsken viser at du har omtanke for dem og bryr deg. Det er tydelig.

Det er nok ikke mulig å tvinge noen til undersøkelse eller behandling for psykiske helseproblemer. Du kan ta kontakt med fastlegen til mor og far og dele din bekymring. Hvis foreldres helsetilstand utgjør en fare for barna eller påvirker foreldrenes omsorgsevne negativt så kan det være grunn til å kontakte barneverntjenesten. Du kan eventuelt drøfte anonymt med dem i første omgang og se om det er grunnlag for bekymringsmelding. Les om det i artikkelen under her.

Du kan uten noen form for vedtak være medansvarlig for dine søsken. Det forutsetter at dere kan samarbeide. Da må dere sette dere ned og ta en prat om hvordan du kan bidra til at dine søsken får en trygg og god hverdag. Hvis du vil bli avlastning- eller besøkshjem for dine søsken må det gjøres gjennom barneverntjenesten.

Så håper jeg at disse tankene kan være til hjelp og at dere kommer til en ordning som gjør at du blir mindre bekymret. Lykke til gode storesøster!

Hilsen familieterapeuten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når du er pårørende til en som er syk

Trist jente (colourbox.com)

Noen ganger kan foreldre være syke i kort eller lang tid. Andre ganger er det søsken som er syke. Da er du pårørende til den som er syk. Det kan være utfordrende, men det er støtte å få - også hvis foreldre ruser seg eller har psykiske helseproblemer.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Jente ringer (foto: 116111.no)

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern