Hopp til hovedinnholdet

Jeg ønsker å snakke med noen, men vil ikke at mamma vet det. Jente 16 år.

Jente 16 år
 

Spørsmål

jeg tror jeg er deprimert. jeg har vært det i sikkert rundt 3 år nå uten å tørre å gi beskjed. nå for tiden har d skjedd mye problemer i familien (de skilles pappa har flytter inn med en annen dame, økonomien er dårlig og har ikke kontakt m pappa nå osv.) jeg har alltid hatt lyst å snakke med noen men tørr ikke å gi beskjed iallfall ikke til mamma. jeg elsker hun hun fortjener så mye bedre og orker ikke å se at hun tror hun har gjort noe feil mot meg. er det en annonym side elns jeg kan skrive til? kan jeg få snakke med noen uten at mamma finner ut av det? og koster det penger? pls ikke si sånn at det er for det beste å gi beskjed til mamma, jeg vet det men vill ikke legge mer vekt på henne enn d hun allerede har og jeg kommer aldri uasnett å si d til henne. jeg lever i en egen verden oppi hodet mitt og for hver dag blir den bare mer og mer ødelagt.

Besvart 06.10.2019 23:17
 

Svar
Hei jente 16 år

Så bra at du har lyst til å snakke med noen, det kan hjelpe mye. Du trenger ikke å si det til moren din.

Du er 16 år, du nærmer deg voksen. Det er derfor også større muligheter for de ulike tjenestene å gi deg hjelp, uten å snakke med moren din.

Det kan være veldig slitsomt å bære på tanker alene. Du skriver at du lever i en egen verden oppi hodet ditt. Det er kanskje ikke så rart, det har skjedd mye i livet ditt. Jeg tror det viktigste nå er at du finner noen du kan snakke med, og som kan hjelpe deg til å få det bedre.

Jeg kan anbefale deg ulike steder, så vurderer du hva som passer best for deg. Du kan få en henvisning til psykolog. Da kan du gå til fastlege, og snakke med fastlegen om det. Fastlegen kan snakke med deg og sende henvisning, uten å snakke med moren din. Fastlege koster dessverre penger fra du er 16 år, ca 200 kr.

Du kan også snakke med helsesykepleier. Du har helsesykepleier ved skolen din og ved Helsestasjon for ungdom. Dette er gratis.

Du kan også forsøke ulike tjenester som har chat, som korspaahalsen eller sidetmedord. Det er mange ungdommer som synes at de tjenestene er lette å bruke. Disse tjenestene er også gratis.

Flere steder i Norge har de lavterskel samtaletilbud, du kan undersøke om det er et sånt tilbud der du bor. Det betyr at man kan komme og snakke med noen, og at det er gratis. Her er en oversikt over ulike hjelpetjenester.

Du kan jo gjerne bruke flere tjenester også. Du kan chatte og også gå til helsesykepleier, da kan du teste hva som passer for deg.

Det er synd at du føler at du legger vekt på moren din. Vi mennesker trenger støtte og gir støtte. Når du har fått snakket med noen så kan du vurdere å fortelle litt til moren din, selvfølgelig om du ønsker selv.

Lykke til! Som sagt, jeg tror det hjelper å snakke med noen. Jeg håper det kan hjelpe deg.

 

Vennlig hilsen familieterapeuten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Flytting når foreldrene skiller seg

Skilsmisse kan skape en sårbar situasjon for foreldrene, men kanskje ennå mer for barna, særlig dersom én eller begge foreldre skal flytte.

Av Tiril, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme