Hopp til hovedinnholdet

jeg vil bruke konfirmasjonspengene mine

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei. Foreldrene mine er skilt og har lenge pratet om konfirmasjon, de kom inn på temaet penger og ble enige om og putte en liten sum på en spare konto, mamma sa om jeg fikk 30 000 så skulle ca 6 000 på konto, og det var pappa enig med. Når jeg begynte og åpne konvolutter fra pappa sin side så la jeg merke til at det stod at pengene er til sparekontoen. Så jeg spurte pappa hva de mente med det. Og da fant jeg ut at pappa hadde gitt kontonummer til alle og prøvd og overbevise dem til å putte penger på den. Over halvparten av pengene er nå låst vekk på en konto og han nekter og gi meg dem. Og jeg hadde tenkt og bruke konf pengene på A1 mc men nå kan jeg ikke pga han. Og jeg hater han for det, han gikk bak ryggen min og mamma sin og han brøyt løftet om sparekontoen!! Hva gjør jeg??

Besvart 06.10.2019 20:12
 

Svar
Hei

Foreldre har ansvar for barnas økonomi til de er 18 år og myndige. Ungdom rett til å disponere penger de har tjent i eget arbeid etter fylte 15 år, men konfirmasjonspenger vil antagelig ikke regnes som inntekt av eget arbeid. Om du kan disponere pengene avhenger av hva giveren har ment at pengegaven skal brukes til. 

I dette tilfellet høres det ut som at giverne ønsker at pengene skal settes inn på sparekonto. 

Når du fyller 18 år, vil du kunne disponere fritt penger som står på din konto. Inntil det vil foreldre ha kontroll over penger du ikke selv har tjent ved eget arbeid.

Dette kan føles urettferdig, men det er til syvende og sist noe du må snakke med foreldrene dine om. Selv om du hadde hatt penger til å kjøpe deg en mc, så må du uansett få lov av dine foreldre til å kjøre den. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem bestemmer over pengene dine?

Penger til konfirmasjonen (ung.no)

Krangler du med foreldrene dine om hva du kan bruke egne penger på? Det finnes ikke noe klart svar, men det er vanlig å skille mellom penger du har tjent selv og penger du har fått.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfirmasjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfirmasjon