Hopp til hovedinnholdet

Har stefar rett til å bestemme over meg?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg har en stefar som ikke er gift med min mor. Han har bare vært der siden jeg var liten. Har han rett til og bestemme over meg og si hva jeg skal gjøre å ikke gjøre?

Besvart 29.10.2019 15:00
 

Svar
Hei

Det er et viktig spørsmål du stiller og det er fint at du vil finne ut av hvilke voksne som bestemmer og har ansvar for deg. Jo mer du vet om det, jo bedre grenser kan du sette for deg selv i familien din.

Slik det står i barneloven, er det din mamma - (og eventuelt din pappa, om du også bor hos han) som har foreldreansvaret ovenfor deg. Det betyr at det formelt sett er mamma som bestemmer over deg, og som har omsorgsansvaret for deg når du er hos henne. Stefaren din har ingen formell rett til å bestemme over deg, uansett om han hadde vært gift med mamma eller ikke.

Hvis jeg forstår deg riktig, bor stefar i samme hus som mamma. Kanskje bor du i et hus stefaren din eier sammen med moren din? Da kan det være vanskelig for de voksne å skille på hvem som bestemmer og hvem som tar "styringen". Kanskje stefaren din opplever at han har rett til å bestemme i huset og at det faller han naturlig å bestemme over deg og, ettersom du oppholder deg i huset hans. Sånn sett er det naturlig at han har noe han skal ha sagt i forhold til husregler og ting som gjelder dere som bor der. 

Slik du stiller spørsmålet ditt her lurer jeg på om du ikke liker at stefaren din bestemmer over deg? Dette synes jeg at du skal forsøke å snakke med moren din om. Tenk etter hvordan du vil at det skal være. Kan du snakke litt med mamma om hva du liker og ikke liker at stefaren din gjør ovenfor deg? Du har rett til å bli hørt i forhold til dette. Det er mamma sitt ansvar at du har det bra og blir tatt vare på der du bor. Det viktigste er at du får sagt ifra dersom du ikke liker ting slik det er nå. 

 

Jeg håper dette ga svar til spørsmålet ditt! Les gjerne artiklene jeg har lagt ved under, de handler om det du spør om. Lykke til.

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Hvordan takle mammas eller pappas nye kjæreste

Hilser med hånda (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å finne seg i at mamma eller pappa har fått ny kjæreste. Kanskje du får stesøsken i tillegg? Her får du noen tips som kanskje kan hjelpe deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse