Hopp til hovedinnholdet

Foreldre skilt, komplisert å velge hvor jeg skal bo. 14 år

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, min familie er litt komplisert. Foreldrene mine er skilt og faren min kommer fra et annet sted i landet. Det er tre timer fra der jeg bor. Også har det seg sånn at faren min har fått seg kjæreste fra der han kommer fra. Så når jeg er hos mamma så er pappa med familien hennes. De har vært sammen i sånn 5 år men det er nå jeg har merke dette lizzm. Og det er at annen hver helg så er jeg med dit. Vi har hytte i nærheten også. Så jeg føler jeg ikke får gjøre det vennene mine gjør. Åssen skal jeg si dette, jeg syntes dette er veldig vanskelig fordi jeg har jo lyst til å være med de også. Samtidig så har jeg fått kontakt med en gutt framsette stede vi snakker ganske mye på Snapchat og sånn. Det beste hadde egt at jeg hadde flyttet dit fordi jeg har familie og sånn der også fordi at pappa er jo fra der. Men vil ikke flytte fra mamma og søsknene mine. Når jeg er der oppe så føler jeg at det er her jeg tilhører. Hva skal jeg gjøre?? Pleas ikke send artikler det har jeg fått før

Besvart 02.11.2019 13:54
 

Svar
Hei jente 14 år

Det er komplisert å ha to hjem med avstand mellom, som du har. Du har også et tredje sted, der pappa kommer fra. 

Jeg tenker at uansett hva du velger, så må det være at du enten bor mest med pappa eller mest med mamma.

Din mening om hva du ønsker er viktig. Dette står det om i blant annet Barneloven og barnekonvensjonen.

Barneloven sier at når du er fylt 12 år, skal det legges stor vekt på hva du mener. Da skal du få kunne si din mening før det tas avgjørelse om dine personlige forhold, for eksempel hvem av foreldrene du skal bo hos hvis de lever hver for seg.

Men du må jo finne ut hva du ønsker. Jeg tenker at du bør sette opp pluss og minus for deg selv. Jeg tenker at du også kan snakke med foreldrene dine om at du tenker på hvor du vil bo.  Du kan jo begynne å snakke med faren din. Du kan velge et tidspunkt hvor dere er alene, og du kan si på forhånd at det er noe du tenker på. Da kan du fortelle ham at du har tenkt på å bo fast hos ham. Det vil jo innebære skolebytte og en stor endring for deg, faren din og også kjæresten hans.

Når du har snakket med faren din, så kan du jo også snakke med moren din. Du kan jo si at dette er noe du tenker på, og høre hva hun tenker.

Jeg tror moren og faren din vil forstå at venner er viktig for deg. Du kan snakke med dem om dette også.

Du trenger ikke å bestemme dette akkurat nå, du kan jo bruke litt tid på det.

 

Vennlig hilsen familieterapeuten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Avstandsforhold

Jente er forelska

Avstandsforhold er vanskelig, og det kan være utrolig kjipt. Hva gjør du hvis du eller kjæresten må reise bort eller flytte? Hvordan kan man få et avstandsforhold til å fungere? Og skal man gidde?

Les mer

Flytting når foreldrene skiller seg

Skilsmisse kan skape en sårbar situasjon for foreldrene, men kanskje ennå mer for barna, særlig dersom én eller begge foreldre skal flytte.

Av Tiril, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse