Hopp til hovedinnholdet

Jeg har det ikke bra hjemme, hva kan jeg gjøre?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg har det ikke bra hjemme eller noen steder jeg har venner og jeg trener og spiser sunt og alt det men jeg tror jeg er deprimert, nesten helt sikker. Og jeg tror en av de grunnene jeg er deprimert er moren min, hun er ikke snill og skriker på meg hele tiden vi krangler minst en gang om dagen og det er helt dritt. Hun er streng og lar meg ikke gjøre så mye heller det liker ikke jeg f.eks. Overnatte osv og når jeg spør hvorfor sier hun at det ikke er en grunn til det. Håper dere skjønner at jeg blir veldig frustrert av dette og synes ikke det er greit å la barnet sitt være hjemme hele tiden. Vi snakker ikke mye sammen, vi spiser ikke middag sammen vi er ikke samen ofte og det er veldig kjedelig å ikke ha noe å gjøre, men når jeg vil finne på noe med venner så er ikke det greit. Kan dere fortelle meg hvordan jeg kan få hun til å forstå meg. PS det her er andre gang jeg sender til dere men dere svarte ikke så håper dere svarer denne gangen.

Besvart 31.10.2019 10:58
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til ung.no nå som du har det så vanskelig og beklager at du ikke har fått svar tidligere. 

Så leit at du har det så vanskelig hjemme. Det er jo ikke rart at du føler deg deprimert fordi det du beskriver er ikke greit. Vi sier at det er helt normal at ungdom synes at foreldrene blir strengere når man blir ungdom, men da er det også viktig å snakke om hva forandringene og utfordringene går ut på. Hva er det din mor er redd for? Man kan jo ikke holde ungdommen inne i fritiden fordi da blir du jo isolert fra både venner og det sosiale liv som er utenfor hjemmet. Det er jo nå du skal utfordre deg selv med å finne dine grenser og samtidig ha et hjem du kan stole på slik at du kan snakke med din mor om det du opplever. Da vil du jo selv oppleve trygghet og kan utvikle deg til å bli en ung voksen.  

Det er slik at din mor fortsatt har både rett og plikt til å ta beslutninger som angår deg, og til å passe på deg så lenge du ikke er myndig.

Din mor synes sikkert at det er vanskelig og skummelt og se deg bli stor og selvstendig. Det er ikke alltid lett å vite hva som er passe strengt, verken for ungdommer eller for voksne. Her kan du lese om forskjellig aldersgrupper i  Barnekonvensjonen, så ser du at du gradvis får flere og flere rettigheter

For mange kan ungdomstiden bety at man krangler mer med de voksne enn man gjorde tidligere. De fleste ønsker å ha det trivelig og fint hjemme, men hvordan skal du og din mor finne løsningen på uenigheter? Noen ganger kan det være gjennom rolige samtaler dere finner ut av ting, men av og til er de voksne umulige å snakke med og det kan oppstå krangel. Når krangel oppstår, har det to sider: På den ene siden får du markert deg og vist hva du mener, men du kan også oppleve å få dårlig samvittighet. Dårlig samvittighet er ikke nødvendigvis feil. Det kan hjelpe oss slik at vi ikke sier eller gjør ting vi kanskje angrer på etterpå. Disse samme følelsene kan din mor få etter en krangel med deg.

Samtidig kan følelsene ta overhånd i en krangel og det blir roping og skriking. Da er det som oftest ingen som hører på hverandre. Det er akkurat som om jo høyere lyd det er på stemmen, jo mindre hører både du og din mor! Og med mye skriking er det mange, både barn, ungdom og voksne, som kan bli redde. Når vi er redde hører vi enda mindre enn før. Det er ikke  plass i hodet til både høye lyder og redsel, vi klarer ikke da å tenke klart.

Noen ganger går krangling over i fysiske slag, spark, dytting eller innesperring. Da er grensene trådd over, og de voksne gjør ulovlige handlinger. Også trusler om slag, innesperring, stygg kritisering og trakassering er ulovlig. I disse tilfellene er det svært viktig at du sier i fra til noen, enten det er en lærer du liker, helsesykepleier, en god venn eller andre i familien du har tillit til. Det er viktig for deg selv og din fremtid at du får til å varsle noen, for slik skal du ikke ha det.

Vi kan ikke alltid vite grunnen til at krangling går over til handlinger som ikke er greie, men dersom det er fordi de voksne har tankesykdommer eller for sterkt temperament, så må de få behandling eller kurs i hvordan de skal slutte å bli så sinte. Det er ikke du som kan fikse det problemet de har. Du kan snakke med barneverntjenesten eller familievernet for å få videre hjelp. Du kan også ringe Alarmtelefonen. Alarmtelefonen vil gi deg råd for denne vanskelige situasjonen du er i.

Men, som jeg skrev først så vil jeg anbefale deg til å kontakte helsesykepleier på skolen din. Hen kan hjelpe deg med å sortere hva dette handler om, du kan snakke om dine følelser og tristhet og få støtte på at det du opplever er ikke greit. Sammen kan dere bli enige om diverse tiltakt du/dere kan sette igang. Kanskje kan helsesykepleier få din mor i tale ved å invitere henne til en samtale med eller uten deg tilstede? Da kan helsesykepleier snakke om hva som er viktig for alle ungdommer og deres sosiale utvikling. 

Håper at du tar tak i din hjemmesituasjon og håper at svaret var til hjelp for deg. Ønsker deg masse lykke til og håper at du vil få det bedre hjemme på sikt. 

Med vennlig hilsen

Helsesykepleier, ung.no.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Test om du er deprimert!

Jente står alene inntil en vegg og er leiseg. (Colourbox)

En selvtest kan si om du har tegn på depresjon. Husk at hvis du har en depresjon, så er det hjelp å få.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie