Hopp til hovedinnholdet

Har helsesykepleier lov å snoke i helsekortet til søsken?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Har helsesøster lov å snoke i foreldres mapper om forrige barn uten samtykke? Barn under BV, der hun har funnet ut at de bor på forskjellige adresser etter vi oppga at de bodde hos mor. Dette er en annen helsestasjon i en annen kommune der vi ikke forstår hvordan hun fant navn fra forrige barn, eller filer på at de er under far i første omgang. Går dette under journal snoking eller noe annet? Takk!

Besvart 30.10.2019 19:11
 

Svar
Hei

Helsesykepleier har myndighet til å aktivt bruke journalen til å dokumentere  til det barnet hun har ansvar for på helsestasjonen eller i skolen. 
Dersom  foreldre ønsker at hun skal sjekke noe i søskens journal er det med samtykke lovlig å åpne helsekortet. Dersom for eksempel barnevernet ber om opplysninger fra journalen er helsesykepleier pålagt å oppgi det. 

Noen ganger kan det stå opplysninger vedrørende en søsken i barnets navn. Det kan bli dokumentert for å gi et bilde av hjemmeforholdene for eksempel. Videre vil søsken og foreldres navn og adresse oftest være tilgjengelig. 

Det er strenge regler når det gjelder journalføring/ åpning av en søskens journal. Om helsesykepleier ikke har noe med det andre barnet å gjøre skal hun ikke åpne journalen. 

Det er vanskelig å si hvor hun har fått opplysningene fra, og i hvilken sammenheng.  
Jeg vil anbefale deg å spør henne selv. Da vil du sannsynligvis få et konkret svar, og kan også evt kontakte en jurist. 

Håper dette kunne være til hjelp. 

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Taushetsplikt i barnevernet

Taushetsplikt (ung.no)

Mange lurer på dette med taushetsplikt. Hva er det egentlig, hvem har taushetsplikt, og når gjelder taushetsplikten?

Les mer

Helsepersonell har taushetsplikt

Helsesykepleier og taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern