Hopp til hovedinnholdet

Hvordan skal jeg finne en vei inn i systemet slik at jeg får hjelp?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

i Juli tidligere i år, så ble vi sparket ut av leiligheten jeg og familien min bodde i. (meg, far, to søstre). Siden da, så har de gått og studert. Jeg og faren min flyttet til bestemor litt senere i Juli, og har bodd der siden. Da vi mistet leiligheten, så var jeg ikke fylt 18 år, så det var ikke forventet at jeg skulle kunne flytte hjemmefra uansett, men det var ikke noe system på hva som skulle skje med meg. Jeg har vært hjemløs siden da. Jeg deler seng med bestemor og har ikke et rom eller sted å legge tingene mine. Sånn har det vært siden Juli (Skriver dette 30. Oktober), og skoleveien tar mellom en og to timer til skolen en vei. Jeg føler jeg har falt helt ut av "systemet" og jeg klarer ikke finne en vei inn igjen. Nav kan ikke hjelpe meg fordi jeg ikke har et fast bosted. Jeg får ikke lov av bestemor å endre bostedet mitt dit fordi jeg er på "besøk" og må veldig snart ut. Lånekassen har ikke svart meg på bostipend siden jeg søkte i Aug/sept. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre.

Besvart 01.11.2019 09:34
 

Svar
Hei!

Dette er en vond situasjon og det er ikke greit at du har det slik. Vi er to som vil svare deg på dette. En helsesykepleier og en fra utdanning.

Her kommer noen råd om hva du kan gjøre videre for å få hjelp. 

  • Du bør snakke med NAV på nytt å si at du nå bor midlertidig og ikke får lov til å endre adresse. Du har rett på å få hjelp dersom du ikke har et sted å bo, noe som i teorien er din situasjon og som kan bli din situasjon dersom bestemoren din sier at dere må flytte. Du kan for eksempel gå inn på denne siden og søke om økonomisk sosialhjelp. Da har du krav på en skriftlig tilbakemelding. På denne siden kan du også chatte med NAV. Informasjon og søknad om sosialhjelp
  • Du fortelle at NAV ikke kan hjelpe deg fordi du ikke har et fast bosted, men dette er en god grunn til at de skal kunne hjelpe deg. Alle har rett på et sted å bo. Si at du søker om en bolig og at du trenger hjelp fra NAV til dette på grunn av din økonomiske situasjon og at du er elev ved videregående. 
  • Før du besøker NAV igjen kan du skrive ned noen stikkord på hva du trenger hjelp til og om din situasjon. Ta gjerne med deg svaret fra "ung.no" også. Noen ganger kan det være lett å glemme hva man skal si. Skrivet kan du også få hjelp til av rådgiveren eller helsesykepleieren på skolen. 
  • Snakk med helsesykepleier på skolen du går på. Fortell at du trenger hjelp til å finne en vei inn. Noen ganger kan det være ok å ha noen som guider deg inn eller som leter frem nettsider og telefonnummer til kontaktpersoner i din kommune. 
  • Du kan også snakke med rådgiver på skolen du går på. Si at du har vansker med å komme inn i systemet. Fortell og spør om rådgiveren kan hjelpe deg. Ofte kan det være ok å ha med seg noen når du skal ta en telefon eller besøke NAV. 
  • Noen kommuner har også spesielle personer som hjelper unge mennesker som har behov for hjelp. Dette kan du høre med kommunen om. Noen NAV-kontor har også en egen ungdomskontakt. NAV ønsker å prioritere unge mennesker som trenger hjelp. Dersom du bor i Oslo kan du kikke på denne siden for å få videre hjelp til bolig: Bostedsløs- UngInfo
  • Tro på at du kan få det bedre. Ikke gi opp selv om du opplever at du ikke får hjelp med det samme. Si i fra på nytt og finn personer i din omkrets som kan hjelpe deg. Kanskje er det foreldre til noen venner eller en lærer som også kan støtte deg videre. Våg å vise at du trenger hjelp. 

    Du kan ha rett til bostipend i fra Lånekassen. Lånekassen har ganske lang behandlingstid på høstsemesteret, men siden du søkte for såpass lang tid siden bør du få svar snart. Det kan være lurt å ta kontakt med Lånekassen direkte (for eksempel per telefon) for å sjekke om de har de opplysningene de trenger for å vurdere om du har rett til bostipend.

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Bostipend på videregående (borteboerstipend)

Lånekassen og flytteeske (colourbox.com)

Må du flytte hjemmefra for å gå på videregående? Da kan du ha rett til bostipend fra lånekassen.

Les mer

Spørsmål og svar om økonomisk sosialhjelp

NAV-kontor (colourbox.com)

Vi har samlet noen spørsmål som andre ungdom har stilt til oss - om sosiale støtteordninger. Nav har svart.

Les mer

Bekymrer meg over familiens økonomi. Hva kan jeg gjøre?

Bekymret gutt

Bekymrer du deg mye over familiens økonomi? Dette er ikke ditt ansvar, men du er ikke alene og det finnes hjelp der ute.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra